Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Близнашки – преподавател по конституционно право в СУ "Св. Кл. Охридски"

Тема номер едно безспорно днес в страната е проектокабинетът „Орешарски”, който днес бе представен пред президента Росен Плевнелиев, а утре - гласуван в Народното събрание. Каква ще е политическата акробатика, която ще бъде приложена в парламента и ще мине ли кабинетът „Орешарски”, кои са изненадите, какви са експертите и излезе ли се от партийността в името на експертността? Това ще коментираме сега с проф. Георги Близнашки – преподавател по конституционно право в Софийския университет, един от съставителите на българската Конституция, приета през 1991 г., член на НС на БСП в оставка, депутат в 36-то и 40-то народно събрание, наблюдател в Европейския парламент в периода 2005 – 2007 г. и евродепутат през 2007 г.
{audio}
Имаме вече проектокабинет. Вчера цялата нация с притаен дъх очакваше какви ще са предложенията на Пламен Орешарски. Днес вече разбираме, че има и една оттеглена кандидатура – на арх. Калин Тихолов. Какви са вашите първи впечатления от личностите, които безспорно познавате или не, но със сигурност имате поглед върху тяхната адекватност на съответните места, имайки такъв опит в политиката?

Георги Близнашки: Вижте, не бих искал да персонифицираме прекомерно въпроса. Аз мога да дам характеристика на много от кандидатите за министри, но не мисля, че трябва да се започва с това. Имаше създадени свръх очаквания за това програмно правителство, но според мен поне далече сме от крилата фраза на д-р Дертлиев, който казваше, че страната трябва да се управлява с таланта на цялата нация. Много сме далеч от тази формула и за мен поне оценки от този тип, давани от Сергей Станишев, звучат като светотатство. Доста скромни са ресурсите на това правителство, започна се със състава, а не с програмата, все още не е ясно какво представлява програмата на бъдещото програмно правителство – само отделни елементи засега известни от изявленията на Пламен Орешарски – кандидатът за министър-председател, а доколкото става ясно от тях ще останем в лоното на неолиберализма – т. е. в познатия коловоз, на времето очертан от Симеон Дянков.

Р. П.: В националните ежедневници днес имаме и коментари за кандидатурата на Цветлин Йовчев като министър на вътрешните работи. Вие смятате ли, че като цяло се излиза от партийността и специално кандидатурата на Йовчев дали по някакъв начин протягане на ръка към ГЕРБ дори?

Г. Б.: Вижте, най-доброто решение в тази ситуация, в която се намира България – тежката финансова и икономическа криза би било голяма коалиция. Но с оглед на истерията, която се създаде в страната, тези мощни вълни на конфронтация, които ни заливаха и продължават да ни заливат, очевидно е, че не може да се стигне до най-доброто решение и се правят опити да се намери някакво компромисно решение при създалата се ситуация. За разлика от много партийни функционери, които гледат с подозрение към Цветлин Йовчев аз съм на мнение, че това е един от малкото сполучливи ходове, защото това е гаранция, че ще има приемственост в политиката на борба с организираната престъпност. Това беше една от основните задачи на правителството „Борисов” – добре или зле те започнаха пробива в това отношение. Така, че много по-зле би било ако в министерското кресло примерно би се оказал един Младен Червеняков, това е един добър знак, че ще има някаква приемственост, защото не може да се спре по средата – гръбнакът на организираната престъпност трябва да бъде пречупен и тук трябва да се продължи започнатото от предходното правителство и никой не може да избяга от тази фундаментална задача, пред която е изправено цялото ни общество. Така че от тази гледна точка аз съм склонен да оценявам положително този ход, но, за да се търси едно консенсусно управление в условията на криза, истерията трябва да бъде спряна.

Някои среди в ръководството на социалистическата партия трябва да разберат, че гласоподавателите на ГЕРБ не са утайката на обществото. Вижте изявленията на Евгений Дайнов, който е много близък до кръга Станишев – някогашният син шаман. Трябва да се разбере, че не могат да стигнат до разправа с Бойко Борисов така както техните предшественици са се разправяли примерно с Никола Петков преди 50 – 60 г.

Трябва да се отиде към успокояване на страната и да се търси решение, консенсусно решение на тежките проблеми, пред които тя е изправена. Друг път за излизане от кризата нямаме.

Р. П.: Има ли белези на такова успокояване и според вас този състав на правителството, в който няма прекалено натоварени партийно лица, има хора от дясното пространство, означава ли, че Орешарски търси това успокояване, как мислите?

Г. Б.: Той няма друг ход. Той трябва да се стреми към разширяване на подкрепата за своето правителство ако иска да разчита на някакви шансове за успех. Лично аз съм много, много предпазлив на тема експертност, защото това едва ли са най-добрите експерти в съответните области. По-скоро тук имаме един опит така да се търси някаква комбинация между ляво и дясно, но не може хора, чиято кауза е отречена от българския народ, хора, които са се провалили в политиката сега да се появяват като експерти.

Разберете, за да се управлява страната успешно управляващите трябва да се ползват с легитимност, с доверието на огромното мнозинство от българския народ. И тук е основният проблем на т. н. програмно правителство – отсъствието на легитимност. И тя не може да бъде създавана изкуствено, а рано или късно трябва да се търсят политически решения. Затова лично аз препоръчвам на този кръг червени социолози от типа Райчев, Стойчев и т. н. да спрат да говорят за арести, да не нагнетяват напрежението, да не създават психоза, нека прокуратурата да си свърши работата, тепърва ще стане ясно какво се случва там, защото големия проблем е енергийната мафия в страната и тя трябва да бъде сложена на място, за да могат да се овладеят цените и да се внесе успокоение в обществото. Така че проблемите са достатъчно тежки и лично моето очакване е, че това правителство трябва да си даде сметка, че хоризонта на неговата дейност е относително ограничен. Или ще се търси разширяване но подкрепата в парламента или това правителство трябва да си дава сметка, че хоризонта на неговата работа е най-много до изборите догодина, когато, поне според мене, заедно с европейските избори трябва да се проведат и избори за народно събрание.

Р. П.: Как ще коментирате днешната новина, че кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното планиране ще бъде оттеглена?

Г. Б.: Това е първият фалстарт. Това е фалстарт, с който се тръгва преди още да е създадено правителството. Трябва да се мисли малко повече. Една партия като БСП, която има стотици хиляди поддръжници в страната не може да се превърне в заложник на частник и семейни интереси. Подобни хора – „Дюни гейт” - нямат място в управлението на страната и въобще не трябваше да се анонсират. Така, че средна хубост. Както се казва „Напънала се планината – родила мишка.” Това е едно правителство, което най-вероятно ще се окаже временно правителство и дано, дано целите, които се поставят да се достатъчно прагматични, постижими и с един ясен хоризонт, който да не създава излишни драми в нашето общество.

Р. П.: Вече коментираме като даденост това правителство, а не се говори как ще бъде гласувано то утре. Да не забравяме, че доста сложна е комбинацията от партии и налични гласове в настоящия парламент. Как смятате вие каква политическа акробатика да очакваме да бъде приложена и ще бъде ли гласуван утре кабинетът „Орешарски”?

Г. Б.: На всички е ясно, че ако правителството бъде избрано то ще се закрепи за един относително продължителен период от време. У нас са положени основите на т. н. рационализиран парламентаризъм – казано простичко – правителството се избира с обикновено мнозинство, но, за да бъде бламирано впоследствие се изисква абсолютно мнозинство – т. е. повече от половината депутати. Така че е достатъчно да има кворум утре сутринта – да са се регистрирали поне 121 депутати, за да мине правителството впоследствие. А от там насетне то ще може да действа с развързани ръце – това е едно много сполучливо, далновидно решение на нашата Конституция.

Големият проблем е, пак подчертавам, не толкова в математическите формули и трикове, които ще бъдат прилагани. За мене е по-важно да се търси разширяване на подкрепата на това правителство ако искаме да имаме по-амбициозни цели в условията на една тежка финансова и икономическа криза.

Р. П.: Според вас ще пребъде ли това правителство за целия си мандат?

Г. Б.: Аз подчертавам, че ще бъде голяма грешка ако някой си мисли, както между впрочем прави Сергей Станишев, че това правителство може да изкара 4-годишен мандат. Просто не трябва да се дразни нацията, защото дефицитът на легитимност е очевиден.

Трябва да се посочи един ясен хоризонт на дейност, за да може то да свърши нещо полезно. В противен случай е много вероятно то да бъде свалено не чрез гласуване в парламента, а под натиска на улицата. А точно тези неща според мен не трябва да се стига отново.

Р. П.: Много ви благодаря за това участие в програмата на Радио Пловдив. Проф. Георги Близнашки – преподавател по конституционно право в Софийския университет и член на НС на БСП – в оставка.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26