Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Слатински, експерт по сигурност

Избраните да управляват проявиха странно упорство и с отказа си да поемат отговорност пред избирателите им вмениха усещането, че вота им е тотално подменен. Сега всеки изминал ден само обогатява аргументите за абсурда в държавата, парализирана от конфронтация, скандални управленски ходове и карнавални улични атракции. Колко дълго обаче ще продължи нестабилността, произвела трайни нагласи на дистанциране от всичко и от всички до степен на тотална деформация на политическия модел и докога паническите действия на парламента и правителството ще имитират проява на държавност – това е въпрос с доста неизвестни, на които малцина сега се наемат да дават отговор. Така или иначе протестът в България стана норма, която може да направи нас малко повече граждани, способни да наложат нова политическа хигиена, която да бъде базирана на правила.

Успя ли протестът да върне в публичния живот поколения, които не успяваха да обяснят години наред на децата си историята на изгубената битка с нормалността и достойнството? Това е въпросът, който сега ще зададем на първия събеседник в програма „Точно днес” доктора на математика и професор по национална и международна сигурност Николай Слатински, когото познаваме още като народен представител от Великото народно събрание, 36-то народно събрание.

Започнах малко по-отдалеч, защото след това, което и вчерашния ден ни поднесе като факти, с разсърденото политическо управление в държавата в лицето на лидерите на медиите, които бяха обвинени затова, че протестите се тълкуват не по начина, по който всъщност те са предизвикани и конструирани. Иска ми сега и вие да отговорите на въпрос, защото и вие бяхте лично засегнат – защо толкова много ви разгневи един текст на Велислава Дърева – „Гневът на ситите”.
{audio}
Николай Слатински: По няколко причини. Най-напред заради, така аз я виждам личната трагедия на един достоен човек, каквато е Велислава Дърева, която от човек с биография, с много талантливо перо се превърна в защитник с едни много грубо подменени тези на дена обречена политическа ситуация.

Според мен гневът е продиктуван от подмяната на смисъла, от подмяната на това, което се случва с чисто политическо и идеологизирано обяснение. Случва се нещо много тъжно в България, но в същото време то съдържа и надежда. Срина се доверието в институциите, а политиците, които са отговорни за това доверие не виждат изход от ситуацията, защото лично тях не ги устройва.

Р. П.: Кажете обаче според вас на кого е този бунт.

Н. С.: Ние непрекъснато спорим с мои приятели. Аз изпитвам разбиране към хората, които не мислят като мен. В края на краищата животът ме научи, че дори Христос е грешал като е казал: „Който не е с мен е против мен”. А и много глави спорихме в началото на прехода, смятайки, че истината е или, или една единствена. Тя има много лица и би трябвало да се търси това, което в най-голяма степен отговаря на интересите на държавата и обществото.

Р. П.: Г-н Слатински, ще ви помоля, всъщност ще доуточня този въпрос като подчертая една ваша теза, споделена, че реакцията на обществото – уличното и виртуалното ако приемете, че е възможно и е коректно да бъде направено такова разделение е като по учебник, тоест?

Н. С.: Аз разбирам моите приятели и колеги от червения спектър, че на тях им е трудно да заемат позиция, че те биха искали да виждат своите гласове в медиите. Но аз ги питам дори медиите да се върнат и да отразяват само проправитлествено да отразяват само проправителствено, пропарламентарно мнозинство, това ще снеме ли двата основни проблема: първият проблем е, че има дълбоки същностни причини и тези дълбоки причини продължават да се задълбочават от сегашното управление. И вторият много сериозен проблем е след като беше извършен груб политически гря, говоря за избора на Пеевски, груба политическа грешка, която засегна основите на националната сигурност, пипна там, където нито един политик досега не си беше позволил толкова брутално да пипа и взриви страната буквално на равно място Сергей Станишев с Лютви Местан – партията на Лютви Местан е прекалено останала в своята етническа същност, там протестите предстоят, ние не можем нищо да направим с хората ако са решили да подкрепят шайка на бул. „Стамболийски”, ние засега сме безсилни да им покажем, че ако искат да бъдат и те са нормални български граждани трябва да действат с фибрите, с чувствата, със страстите, със страховете на нормалното българско общество, говоря за електората на ДПС. Но, когато е извършено такова грубо посегателство на националната сигурност и здравия политически резум защо не се действа по европейски, защо не се подава оставка, защо Сергей Станишев пропусна драматично момента да успокои ситуацията, защо постави себе си над партията? Защо накара разумните червени мислещи хора да се гърчат сега в своите черупки.

Р. П.: Колко дълго може да продължи според вас тази нестабилност, в която изпадна държавата и може ли да се каже, че е политическа цел в момента, липсата на кворум в парламента перманентно – т. е. улицата да свърши мръсната работа и ГЕРБ да се върне отново на власт с триумф?

Н. С.: О, тези страхове ние двамата с вас предполагам не вярваме на тях. ГЕРБ за мене е една болест едра шарка, която обществото преболедува, слава Богу, без летален изход. Да, дълго време от тази едра шарка ще имаме неприятни, грозни петна по лицето на демокрацията. Но едра шарка се кара само веднъж. Но това, че можел някой да се върне на бял кон ние да търпим сегашната абсурдна ситуация, когато едно легитимно парламентарно, не може да се каже мнозинство, а малцинство, извива ръцете на България, говоря за БСП и ДПС, и зависят от един човек, който не искам в ефира да използвам други определения, защото нищо по от лумпен фашизоид не ми идва на акъла, аз не искам да говоря груби работи, това е един абсурд, пропуснати са много моменти да се отиграе ситуацията в рамките на политическата нормалност и нестабилността ще продължава, тя ще генерира изповед. И аз си мисля, че ако не се направят радикални политически европейски ходове като това, да речем, оставка на Сергей Станишев, излизането с едногодишна програма на правителството на Орешарски, няколко точки и с ангажимент след 6 месеца той да поиска вот на доверие от парламента, за да разбере подкрепят ли се тези неща. Ако не се променят някои от вече взетите кадрови решения, да се даде шанс на необременени, политически неангажирани български млади хора, за да няма къде да ходи парламента, а да гласува тези мерки. Това е хипотеза, това е мечта, това е моя илюзия. Аз смятам, че политическите институции в момента се неспособни да дадат изход. Категорично съм убеден, че няма никакъв политически шанс нито парламентът, нито правителството да съществуват дълго. Правителството има шанс да просъществува кратко и да свърши нещо, за да помогне на демокрацията, но парламентарното мнозинство е обречено, то е загубило легитимност и нищо не може да го спаси.

Р. П.: Ще се появи ли в резултат на всичките тези промени едно по-жизнено, по-нормално дясно, което освен да заяви себе си обединено и ако не успее това да се случи поне да приюти онези политически бездомници, които сега категорично се считат за непредставени?

Н. С.: Вие ме връщате към един въпрос за реакцията по учебник, хубава идея ми давате да кажем две думи и за дясното. Аз съм потресен като толкова много десните, центристките избиратели, аз бях част от партия, която се позиционираше много близко до центъра надясно като толкова много катастрофи претърпяхме, толкова много удари, толкова много несправедливи понякога обвинения, защото както много от лошото, което се случи в прехода, така и всичко хубаво, което се случи в прехода беше на десните и дясно центристките партии. И се чудя как в тези национални протести, в тези обединени българи, сега имаме един заместник-министър, сега назначен в правителството ляв, който тръгна на протестите. И в този национален протест, в това национално пиянство на един народ след избора на Дилян Пеевски, десните решиха да решават своите партийни проблеми, да си правят партийни сборища, не мога да разбера докога дясното ще бъде толкова катастрофално, водено от кокоша слепота – да не може да хваща националните приоритети, а отново да събира десните, даже ултра, даже хипер десни.

Р. П.: Кажете какви опасности крие една тенденция – фигурата на президента все повече да се превръща в обект за негативна риторика, не само от страна на БСП, но и от ДПС, но и Атака – т. е. какви опасности съществуват за държавата от този факт.

Н. С.: Рискът за държавата съществува не от сега. Рискът за държавата съществува с избора на Росен Плевнелиев, за мен той не е на нивото на тази институция, получава се вакуум и ние го виждаме – колкото пъти сложим слаби фигури начело на институциите, институциите допринасят за правителствен и парламентарен хаос. Виждаме слабия председател на парламента, безумно слаб е, но при всички случаи дори, съзнавайки, че Росен Пленвелиев е слаба фигура той е в институция. Тази институция в момента трябва да бъде подкрепена. Грях би било за Росен Плевнелиев ако смята, че подкрепата е лично за него – подкрепата трябва да бъде за институцията. Трябва да има едно място в България, което генерира разум, което позволява на черната, негативна енергия на политическите, не искам да кажа друга дума, неудачници, в момента, които са яхнали България, да могат да бъдат вразумявани, да може да им се казва, че има нещо по-важно от партията им, има по-важно от Орешарски – това е държавата, защото протестите ще минат, ще заминат, но България трябва да излезе от тях с някаква надежда, че не всичко в тази демокрация е загубено и демокрацията не е един механизъм за угнетяване на хората и източване на техните ресурси, мечти, надежди.

Р. П.: Благодаря за този коментар на Николай Слатински – експерт по национална сигурност.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26