Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Генов - блогър

Към протестите и техният пореден ден – така както ще се случат на жълтите павета. Разбира се, и в Пловдив тази вечер ще има обичайният протест пред общината. Предварително заявеното - 300 души от протестиращите потеглят днес към София, поне това казаха снощи протестиращите. „Парламент по бански на жълтите павета” се готви да състави днес улицата – това пишат днес вестниците.

{audio}

Каква е сега ситуацията, каква е обстановката ще ни каже Асен Генов – един от активно протестиращите срещу кабинета Орешарски. Кажете моля какво се случва сега около вас. Къде сте вие?

Асен Генов: Това, което се случва в момента в София и интересното според мене е, че успоредно с дебатите, които текат в парламента, а и в някои от студиата на телевизиите и на депутати, които дискутират проекто-бюджета, който евентуално ще бъде гласуван днес на второ четене, реформаторският блок организира станал вече популярен с това име от няколко политически субекта дискусия на жълтите павета пред парламента – отново по отношение на проекта за изменение на бюджета и отношението, което имат политическите сили. Това първо.

Второто нещо, което според мен си струва да се обърне внимание това е, че протестиращите, които вече 47, днес е 48-мият ден, шестват из София и протестират с искане за оставка, а и доколкото разбирам и в други градове на страната има такива тенденции да се формират групи от хора, които да искат оставката на кабинета на г-н Орешарски, ще организират целодневно събитие – то е наречено „Плаж пред парламента”. Даже това, което чета в социалните мрежи, слушам и като коментари в медиите ще има топки, ще има и карти, за да поканят депутатите на каре белот и т. н., т. е. енергията, с която хората излизат да протестират вече 47 дни като че не стихва, нито пък техният креативен подход и опитът с чувство за хумор и дори често със сарказъм да се противодейства на абсолютно деморализираната политическа среда и класа в България като че ли продължават и днес.

Р. П.: Много добре описахте ситуацията, г-н Генов. Вие сте в нея, врите и кипите, няма как да е по друг начин. Сега да ви попитам въпроса на въпросите – кога ще има избори? Сякаш всички това най-много ни интересува и това генерира основно напрежението. Ще ви цитирам сега какво пише вестник „гардиън” – „Протестите в България не са насочени само срещу настоящото правителство, а срещу всяко такова, което третира народа като безполезна мебел.” Това казват британците на Острова и казват, че сякаш сегашното управление си е запушило ушите и чакат протестиращите да си отидат, но хората не си тръгват – пише „Гардиън”.

А. Г.: Това е безспорен факт, че политиците си правят оглушки. Тези, от които зависи нормалният и цивилизованият изход от ситуацията в момента, в която се намира България, кризата, политическата криза, в която се намираме, аз съм склонен да се съглася с констатациите на „Гардиън” по отношение на това, че си правят оглушки и очакват хората да си тръгнат показателно е, че западните медии и развитите демокрации оценяват абсолютно адекватно ситуацията в България със своите коментари, анализи и позициите, които заемат политиците докато, че ли нашите тук се впускат в една доста елементарна квартална риторика, да го кажем така – мерят брой на протестиращите, лъжат безсрамно по отношение броя, който примерно са се събрали на Бузлуджа, в смисъл – влизаме в една риторика, която е извън посочване на реалните проблеми и се влиза в режим на изчакване. Ще се изразя на футболния език, който пък беше характерен за предишното управление, тупкат топката в центъра на терена, нали, бавят играта в центъра на терена с очакване на последния съдийски сигнал, нека да го кажем условно.

А нещата всъщност се свеждат до две много елементарни и прости неща, които всеки човек трябва да разбере. Първо, това правителство, мандатът на този парламент – 42-то народно събрание, още е едва в първата си седмица, не помня точно хронологията, но той е на 60 и няколко дни и има 47 дни протести, какво направи той? БСП – Станишев дойдоха във властта, отидоха на избори, спечелиха позициите на втора политическа сила със заявката да оправят нещата най-общо казано, да се пресече цялата тази порочна практика, които ние наблюдаваме 23 г. в България, свързана с олигархични кръгове, свързана с криминални и икономически интереси, свързана с чудовищна злоупотреба на европейски средства и на държавните средства, и на обществените, публичните пари.

А какво стана на практика? Стана точно обратното – промениха на сянка, без никаква прозрачност, закона за ДАНС, така че той да може да обслужи един човек и същият този човек в рамките на 15 минути буквално в последния работен ден на една то седмиците, г-н Пеевски – за него говорим, го приеха за шеф на ДАНС въпреки заявката, че всяко едно публично назначаване ще бъде подлагано на широк публичен дебат, като че ли това беше като контрапункт на скандалните назначения от предишния кабинет – помните имаше около Конституционния съд спорове и т. н.

Р. П.: Г-н Генов, едва ли умните глави в БСП не знаят за този шамар, който сами си зашлевиха, защото...

А. Г.: Тук вече започваме да говорим сериозно. Кой на практика управлява? Дали не е така, че БСП в момента е параван на ДПС в техните политически и управленски амбиции? На практика г-н Орешарски, аз слушах много внимателно неговата встъпителна реч в народното събрание след избирането му или по-скоро да мине гласуването на кабинета, ми той не познаваше министрите, които номинира. На въпроса защо номинирахте Пеевски той не даде смислен отговор. Ваши колеги журналисти го мъчиха 15 минути кои бяха другите номинации той не можа да отговори на тези въпроси. Очевидно е, че БСП в момента играе ролята на параван, БСП е сламената кукла на конци, зад която се крие управленската амбиция на ДПС.

Р. П.: Точно затова искате и избори, точно затова и продължават 48 дни протестите...

А. Г.: Изборите трябва да бъдат незабавно до края на годината.

Р. П.: Има негласно споразумение, че те ще бъдат догодина май.

А. Г.: Това обслужва пък интересите на БСП. Много искат да съвпадне евентуално ако искаме, ако изобщо го добутаме до предсрочни парламентарни избори, ако не се окаже така, че в суматохата нали ще забравят хората затова нещо и те ще управляват по-безметежно и по-дълго отколкото протестиращите искат с очакването, евентуално ако ПЕС спечели другата година изборите през май те да имат по-малко проблеми, защото примерно в момента имат повече политически проблеми, свързани с това, че десницата са водеща партия в Европейския съюз. Това са толкова тънки, елементарни политически сметки.

Сутринта слушах изключително внимателно един от лидерите на профсъюзите – д-р Тренчев, той накрая изплю камъчето. Той накрая изплю камъчето, той каза накрая три неща, аз ще ги синтезирам: каза – изборите може да са догодина след като се договорят еврофондовете, след като се приеме бюджета – т. е. той заигра открито по свирката на БСП – на управляващото в момента мнозинство. Протестиращите от българския народ на практика остават без никаква подкрепа – нито политическа, нито синдикална, те разчитат в момента единствено и изцяло на себе си и на тези политически субекти, които се обявяват за незабавни избори до края на тази година. Това е простата истина. И ако искаме да избегнем възможността, мрачните хипотези за много по-мрачни сценарии през зимата на тази година и началото на следващата, когато ще дойдат сметките за ток, когато живота ще се влоши, защото българина живее леко през лятото, защото най-тривиално казано живота е по-евтин, но студените месеци животът се усложнява. Тези сценарии трябва да бъдат предотвратени и те могат да бъдат предотвратени само с ясната заявка на управляващите сега – тези три партии БСП, ДПС и Атака с декларация с ясна заявка, да, ние сме склонни да проведем избори до края на тази година, разпускаме парламента до тази дата и провеждаме избори до тази дата. Аз си представям, че все още е възможно в началото на ноември да имаме предсрочни избори.

Р. П.: Едно изречение и защо не трябва да се приема днес актуализацията на бюджета според вас2

А. Г.: Аз не съм икономист, вярвам на определени икономически среди и кръгове, но лично аз съм склонен да приема съмненията, свързани с това дали точно 1 милиард са необходими и дали не става дума за подготовка с тези пари, които се взимат със заем, да се проведат едни повърхностни социални политики и да се преразпределят едни средства сред приятелски фирми. Те не отговориха – управляващите, тези, които ще приемат евентуално днес поправката, не отговориха на тези съмнения, не ги разсеяха. Това е нелеп, популистки опит да се задържи властта на всяка цена.

Р. П.: Благодаря ви за това включване в програмата на Радио Пловдив. Блогърът, активно протестиращият български гражданин Асен Генов.
..................
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26