Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвгений Дайнов - политолог

Необичайна тенденция се забелязва в българското политическо пространство. Досега там сме свикнали само да се разделят формации, партии, да се отлюспват членове, а преди два дни се роди и нещо ново – едно обединение, което гръмко даде заявка, че ще е ново обединение на националистите – става дума за партията на Слави Бинев Гражданско обединение за реална демокрация, която се вля във формацията на телевизия СКАТ Национален фронт за спасение на България. На пресконференция Бинев и Валери Симеонов обявиха, че това ще е едно обединение на всички истински патриоти около НФСБ, а идеята е не просто да се влезе в парламента, а много по-голяма – в следващото народно събрание патриотичните формации да имат реално влияние. За какво всъщност става дума, ново ли е новото обединение и каква е истинската цел – въпрос, който отправям към Евгений Дайнов – професор по политически науки в Нов български университет.
{audio}
Дали е нова тенденция или добре позабравено старо, но с по-различен похват?

Евгений Дайнов: Това горе долу се очакваше, забележете, в крилото на националистите в България какво се случи – Атака се разпадна на доста парчета – аз стигнах до 4 – 5 миналата година да ги броя, повече се отказах, а и в момента Атака, която влезе в парламента, защото Волен Сидеров отигра доста добре картите, които му бяха раздадени по време на февруарските протести, но е очевидно, че Атака губи драматично влияние, има националистически гласове, прибрани от някого. Следващата крачка също е очевидна защо именно ГОР на Слави Бинев влезе в другата партия. Много е лесно другата партия за малко да влезе в парламента. Това е очевиден опит за консолидация, за събиране на пръснатите националистически гласове и интересно е, че пък е очевиден опитът тези националистически гласове като влязат в парламента да се прехвърлят в ГЕРБ. Тук значи стигаме до извода, че Слави Бинев вече няма да го чуваме, че иска да вкара Бойко Борисов затвора и всякакви такива неща, които чувахме. Което всъщност сме виждали. Помните Яне Янев също щеше де уволнява Бойко Борисов като министър-председател, а след това му стана съюзник.

Р. П.: Проф. Дайнов, да си припомним, че партията на Валери Симеонов – на телевизия СКАТ както всички са свикнали да я наричат – Национален фронт за спасение на България се представи много прилично на своя, да го наречем, дебют на 12 май – изборите тогава, само 9000 гласа не им стигнаха, за да се поздравят с влизане в парламента, дали за тази голяма и добре представена партия беше необходим този ход, защото вероятно сте проследил и коментарите в интернет, много от членовете на Националния фронт са разочаровани от това сливане с партията на Слави Бинев и казват, че ще се оттеглят. Кой губи и кой печели от тези, които са се обединили?

Е. Д.: Винаги, когато има такива обединения на много различни формации и от двете страни привърженици се сърдят и не го приемат. Иначе хватката е елементарна – Валери Симеонов си е правил сметката, че не му стигат 9000 гласа, Слави Бинев има 6 – 7, плюс пък Слави Бинев все пак има европейски връзки и позиция и затова е решил да прави тази сглобка. Единственият начин да избегнат взаимните дрязги между поддръжниците на двете партии е да измислят някаква голяма обединяваща кауза. Само това може да спаси партията, да ги изведе на ново ниво, където всички техни членове да са доволни от обединението. Това в България рядко се случва обаче.

Р. П.: Да, за тази идеологическа, политическа платформа да поразсъждаваме – поне като декларация беше обявено, както и казахме в началото, в следващото Народно събрание патриотичните формации да имат реално влияние т. е. идеята да се обединят всички национални патриотични формации. Как обаче ще стане това като, ето, засега ВМРО абсолютно не присъстват в този нов политически проект, да кажем, категорично не присъства и Атака, изявленията от страна и на Валери Симеонов, и на Слави Бинев – с това ръководство, има се предвид, разбира се, Волен Сидеров, е абсурдно и Атака да бъде в новата формация, за какво обединение по същество става дума?

Е. Д.: Те биха ви казали, че обединяват не лидерите, а обединяват гласоподавателите, както винаги се казва в такива случаи. Но, наистина, ако не напипат някаква силна нова кауза това обединение може да се окаже като различните обединения вдясно, които сме гледали последните години, където едно плюс едно се оказа, че е равно на едно или на по-малко от едно.

Разбирате ли, още Маргарет Тачър го е казала, защото много ги е разбирала тия неща, първо си изведи каузата, след това прави партия към не. Ако просто правиш партия – нова, стара, обединена или какво и да било, и нямаш кауза – няма да имаш последователи. А особено с каузите България сме не особено добре през последните години.

Р. П.: Горе долу в същия план е и коментарът, направен от Волен Сидеров по повод новата формация, в Ямбол той казва – нула плюс нула не прави едно. Доколко става реална заплаха и е ли такава тази нова формация на националистите предвид съществуващите в момента политически формации, конкретно за този реформаторски блок, за тази идея десните да се обединят? Още един коментар ми се иска да ви прочета кратичък – докато десните се наумуват, националистите ще се налудуват – ето, така се яха протест.

Е. Д.: Така не се яха протест, защото националистите нямат нищо общо с тези протести, които вървят в момента. Идентифицирана беше група в София около 200 човека – доста мускулести, събрани от фитнес клубовете в крайните квартали, които очевидно бяха мобилизирани от Слави Бинев да викат пред централата на ГЕРБ, но иначе те нямат националистите отношение към тези протести, така че няма как и да ги яхнат.

Въпросът с реформаторския блок е доста по-различен – повечето от реформаторския блок са всекидневни участници в протеста, много видими, да не говоря за зелените, които протестират от 10 г. като се започнат акциите за спасяване на Странджа, така че ми се струва по-лесно в реформаторския блок да се изведе кауза, която да изведе партиите отвъд обичайните сметки от „едно плюс едно равно на едно” и да им донесе повече гласове. Но толкова е разбъркана в момента ситуацията в България, толкова много неща има да се решават, че който формулира всичките неща, които трябва да се решат в една кауза ясно разбираема и вдъхновяваща, той ще спечели подкрепа.

Р. П.: Да се опитаме да направим прогноза, макар че е изключително трудно, но все пак остава въпросът – ако тази нова националистическа партия измести Атака от следващия парламент как ще си общува с другата голяма сила ГЕРБ и дали ГЕРБ ще получи толкова проценти както сега? Каква е вашата прогноза?

Е. Д.: ГЕРБ ще получи по-малко. ГЕРБ не може да живее извън властта. Всички го казахме, всичко го знаехме от самото начало на управлението на Бойко Борисов, че ГЕРБ колкото по-дълго стои извън властта толкоз по ще се разпада така, че е критично важно за Бойко Борисов да си намери съюзници. Той засега както чухме публично ги търси сред реформаторския блок. Но реформаторският блок обявиха, че Бойко Борисов е част от проблема, част от тази олигархия, която трябва да бъде премахната, за да се отпушат нещата в държавата. И затова ми се струва, че ако този нов националистически блок влезе в парламента много лесно може да се поднови старата дружба между Валери Симеонов и Бойко Борисов и да се сглоби някакъв такъв гербонационалистически блок, може би не с коалиционно споразумение, не видимо по документи, но видим като поведение в парламента.

Р. П.: Ще бъде ли новата националистическа формация в ролята на сегашната Атака т. е. от нейните гласове ли ще зависят решенията и дали ще има такова раздробяване, например партията Меглена Кунева къде я виждате в политическия живот?

Е. Д.: Партията на Меглена Кунева не я виждам никъде освен ако успее да стане част от един успешен реформаторски блок. Но както виждаме, в България се очертават през последните години парламенти, в които малки групи могат реално да влияят. Така че с какъвто и резултат да влезе, който и да било играч, нов участник в следващия парламент ще има влияние, дори 12 човека.

Р. П.: Вие споменахте, че вероятно новата формация, влизайки в парламента, евентуално Валери Симеонов ще поднови дружбата си с Бойко Борисов. В същото време обаче знаем каква дългогодишна битка води Слави Бинев срещу лидера на ГЕРБ. Как ще бъдат преодолени тези деликатни на пръв поглед препятствия?

Е. Д.: Той и Волен Сидеров дружеше с ГЕРБ, той и Яне Янев пък беше против ГЕРБ, в тази периферия – националистически – популистическата очевидно много лесно се сменят приятелствата и враждите и преливат едно в друго, така че никакво учудване няма да предизвика у мене ако изведнъж Слави Бинев започне да говори хубави неща за ГЕРБ.

Р. П.: Какво ще е отношението към основния прицел, който обявиха от тази нова националистическа формация по много чувствителната тема – турската тема, ДПС както многократно заявяват?

Е. Д.: Това, което ние знаем е, че Бойко Борисов и ДПС са в много тежка конфронтация, но това, което знаем е, че отцепилото се от ДПС крило, оглавено от Касим Дал са близки както на турската държава, така и до скоро на Бойко Борисов. Така, че ще бъде интересно в тази конфигурация какво ще може да изиграе Бойко Борисов. Той има инстинкт за тези работи и подозирам, че много лесно ще се лиши от добрите си отношения с касимдаловата партията за сметка на това да си другарува с реално примерно ако така стане представената националистическа формация в парламента.

Р. П.: Благодаря за този разговор и пожелания за успех на днешната репетиция и успех на Миндя рок фест, на който заминавате утре. Проф. Евгений Дайнов – преподавател по политически науки в Нов български университет.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26