Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев, богослов

И внимавайте – това, което е светлина, да не е тъмнина – с тази библейска перифраза започвам разговора с проф. Иван Желев – богослов. Влизаме така в темата – какво се случва в Българската православна църква? Не само, че напрежението не стихва, но се включват нови „герои”, нови прения, много камъни, направо до злокобни обвинения. Всъщност, разколът свърши, но ситуацията и това напрежение започват да наподобяват като, че ли нещо подобно. Какъв е вашият коментар?
{audio}
Иван Желев: Да, понеже споменахте разкола аз съм казвал неведнъж, че разкола вътре в нас е, т. е. ние си носим семето на разкола в себе си, тогава, когато между нас няма нормални междучовешки отношения, да не говорим за християнски, когато гледаме да надделеем непременно над другия, когато търсим своята полза, а не ползата на институцията, на обществото, както е църквата едно общество от вярващи, тогава естествено, че се стига до изкривявания и имат почва и такива слухове, които чуваме в последните дни. Надявам се, разбира се, те да не са верни, но те стряскат всички и хората се питат – ама, това ли е църквата наистина?

Р. П.: Това ли е църквата наистина?

И. Ж.: Не, това не е църквата, но на предно място винаги излизат онези хора, които обичат да са на първо място във вестниците, защото не е тайна, че дори вашия митрополит понякога търси отговорност от главните редактори защо съобщението за него не е на първа страница т. е. това са мерки, това са модели, които не пасват за един духовник, но за съжаление се случват.

Р. П.: Как да се ориентират, както се казва, миряните в тази ситуация – от една страна има известна каноничност в устава на църквата, който все пак се пише от хора макар и с най-високи санове в църквата, от друга страна – какви са и полезните ходове, които могат да се направят? Да започнем с избора на Варненския митрополит. Онова, което до този момент се случи – как ще го коментирате и включително с решението на Светия синод? Да припомним – да се проведат отново избори, но със същите участници, със същите достоизбираеми, които влизат в този списък, включително и с двамата спорни – епископ Игнатий и игумена на Бачковския манастир.

И. ЖV: Истината е, че да ги нарека скандалите около църквата се отприщиха с този избор във Варна, пък дори ако щете с избирането на управляващ тази епархия възможно най-неподходящия митрополит бяха избрали – възрастния, болния врачански митрополит, още в деня на опелото, когото варненци не приеха и той беше принуден да подаде оставката. От там започнаха нещата и сега макар, че хората в епархията искаха наистина някой добър епископ да им дойде за митрополит, а наистина има и такива, а изведнъж се оказа на водеща позиция един епископ, когото те не желаят, защото около него доста неща се знаят в общественото пространство, които не са свързани или не отговарят на представата ни за духовен водач. И затова те се противопоставиха. Светият синод, не знам какво ги е накарало, си изми ръцете и върна отново нещата на изходна позиция.

Р. П.: Проф. Желев, дайте повече конкретност. В правомощията ли беше на Светия синод да отстрани двамата с какви ли не останали кандидати епископ Игнатий и игумена на Бачковския манастир? Имат ли право да го направят това без доказателства в обвиненията, отправени към тях?

И. Ж.: Светият синод съставя списъка на кандидатите за митрополит и Светият синод не е длъжен на никого да дава отговор защо един или друг човек не е включен в този списък. Това също трябва да се знае, но така или иначе не може да се възразява срещу съставянето на този списък. От друга страна след като се стигна до такъв скандален случай с отхвърлянето на този избор от народа можеше да се проведе разследване истина ли е това, а не митнрополит Йосиф – американо-австралийски да казва – сега вие трябва да докажете, че тези хора са вземали пари, за да гласуват за епископ Борис.

Р. П.: Разследването нали трябва да се направи от прокуратурата и ДАНС?

И. Ж.: Не, не, те могат да си направят вътрешно разследване – биха могли, имат и опита, имат и възможностите, но те не пожелаха такова нещо и връщат нещата пак по същия начин, което е близко до ума, че може да доведе пак до същите резултати.

Р. П.: Вие познавате по-отвътре ситуацията. Например за слуховете най-малко за парите на игумена на Бачковския манастир и другите, злокобни обвинения направо, те звучат ужасяващо, че Пловдивския митрополит и виновен за смъртта на митрополит Кирил и изобщо историята около смъртта на митрополит Кирил. Това всъщност е в основата на скандала и обвиненията, които продължават и не случайно припомням, че един от двамата кандидати за Варненски митрополит – епископ Игнатий обяви това. От страна на прокуратурата пък, да кажа, те се позовават на първата медицинска експертиза, че смъртта на дядо Кирил е от удавяне и не дават слухове за криминално престъпление. Това е ситуацията до този момент.

Р. П.: Вие засегнахте два отделни въпроса, два плана. Най-напред – дали е манипулиран изборът във Варна. Не може на фона на толкова кадърни, светни и надеждни епископи, а и по-млади по възраст, хората да се откажат и да изберат един, вие най-добре си го познавате в Пловдив и региона колко чини...

Р. П.: Говорите за игумен Борис?

И. Ж.: Епископ Борис. Явно, че на някои избиратели им е въздействано по някакъв начин. Това е близко до ума. Разбира се, аз нямам доказателства, нито пък някой ще си признае, че е взел някакви пари там, за да гласува, но самия начин, по който се манипулират изборите, и помните преди няколко години в Пловдив – при избора на митрополит Николай, след това при избора на митрополит Амбросий в Силистра, сега и във Варна този неочакван резултат явно по някакъв начин е стимулиран, по някакъв начин е стимулиран, а се стимулират нещата знаем как. Дай му някой лев – и той доволен, и ти доволен, защото получаваш резултат, който желаеш. Затова казвам, без да имам никакви доказателства, много е близко до ума, трябва да е човек изключително наивен, за да не допусне, че тук има наистина намеса.

А другият въпрос вече за обвиненията пак срещу вашия митрополит Николай, че би поръчал или не знам какво бил замесен в смъртта на митрополит Кирил, преди всичко няма засега поне доказателства, че тя е била насилствена. От друга страна пък аз не вярвам, че митрополит Николай може да се замеси чак в такава работа. Само, че начина, по който той се държи, неговата гордост и надменност, неговото неприятелско отношение към определени хора, които не му играят по свирката, кара хората да си мислят, че той може да стигне и до такива крайности. Това е проблемът, проблемът е вътре във вашия владика, в неговата личност, че той е изключително себичен и беше в конфликт с митрополит Кирил, който, да не забравяме, проведе избора така, че да бъде именно той избран при съответната подготовка на избирателите, той не дойде и на погребението на митрополит Кирил, сигурно не случайно, той не дойде и на погребението на митрополит Натаил преди седмица, което също е показателно, тъй че в тоя човек има явно прекалено много злоба, която кара да мислят хората, че той може да стигне и до крайности. Аз смятам, че той няма куража, казано съвсем директно, за да предприеме нещо подобно, но пак за трети път казвам неговото цялостно поведение кара хората да си мислят чудовищни неща.

Р. П.: Вчера в медиите колегите публикуваха някои от изказванията на митрополит Николай. Последното, което той направи медийно известно от вчера е, че сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за отравяне на Галактион Старозагорски. Владиката се позовава на медийни информации за престъпление...

И. Ж.: Които са чели и двете му изявления в тях има много висока доза лицемерие, там не може да види човек искреността, а хората не са глупави, хората разбират и от една дума, и от цяло интервю. В тези две интервюта липсва искреността. Не знам истинността доколко присъства, но липсва искреността явно отсъства.

А това, дето той тръгнал да сезира Главната прокуратура за опити да бъде отровен митрополит Галактион мисля, че е под всякакъв морал. Тук са налице по всяка вероятност опити за някакъв нов вид пиар, а не искрена загриженост.

Р. П.: Какво ще се случи по-нататък с делата, оставени в ръцете на църковните служители?

И. Ж.: Нищо добро не се очертава при този манталитет, при този начин на постъпване, когато няма искрено отношение, когато няма колегиално, да не говорим за братското отношение, което Исус Христос ни препоръчва да имаме. Това можем да наблюдаваме сигурно и за в бъдеще да си мерим авторитета, да си налагаме мнението, в заседанията на Светия синод да искаме непременно нашето мнение да мине – неща, които са много, много далеч от това, което трябва да проповядваме. И за съжаление, макар, че в народа има тази приказка – че дядо поп казвал – не ме гледай какво говоря, случай какво ти казвам – т. е. на приказки го докарваме. Понякога нашите духовни ръководители не го докарват и на приказки.

Р. П.: Завършваме с последен въпрос. Наемате ли се да предположите как ще завърши избора на 15 декември – кои ще бъдат двамата достоизбираеми – досегашните оспорени?

И. Ж.: Много се надявам, че избирателите ще си вземат поука. Определени хора са взели парите, трябва да се отчетат за тези пари и отново да гласуват по същия начин. Но така или иначе поне другият – сливенският кандидат Игнатий вероятно няма да бъде вече избран, ще сложат някой друг на негово място.

Р. П.: Допустимо ли беше той да говори по този начин и да обвинява в убийство?

И. Ж. Това с убийството и мен ме изненада защо трябваше той да го намесва и имал ли е достатъчно информация или пък ако е имал защо досега не я сподели със съответните органи. Но от друга страна това, което той наговори наистина отприщи бента и толкова неща се чуха. Така че може би беше хубаво, че се намери един такъв човек, когото всички смятат за аутсайдер да каже нещата, за да започне поне да се обсъжда по тях.

Р. П.: И завършващо ваше изречение. Наистина ли има много други тъмни пари, които стоят зад всичко това?

И. Ж. Пари има. Обаче надявам се, че поне престъпления от вида на убийства няма.

Р. П.: Проф. Иван Желев.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26