Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Иванов - експерт по етнически въпроси

„Точно днес” продължаваме темата за етническия мир в България. Заиграва ли се някой с него, застрашен ли е той, рита ли някой бурето с барут на етническата ни толерантност или просто става въпрос за умело премислени предизборни ходове? Защо тогава, когато примитивното политическо театро вземе връх и нажежи до червено предизборните страсти в парламента въпросът кой кой е на етническата карта в България избуява отново и отново с пълна сила? Отговорите ще търсим в следващия ни разговор с анализатора, експерта по етнически въпроси и съветник на президента Жельо Желев Михаил Иванов.
{audio}
Г-н Иванов, според вас заиграва ли се някой с етническия мир в България и всичко това на фона на случващото се последно в държавата като протеста в Пловдив за Куршум джамия, завършил освен с арести и кръв и с погром на сградата над Джумая джамия в града на тепетата?

Михаил Иванов: Аз мисля, че трябва да се погледне малко по-глобално. През всичките тези 25 г. непрекъснато ние бяхме свидетели как преди избори етническата карта се разиграваше, за да се мобилизират избирателите в полза на една или друга партия. Правили са го едва ли не всички, но сега има едно развитие, което прави нещата по-опасни. Ние виждаме у нас как сред младите хора се разпространяват и намират прием и прегръщат идеите на националсоциализма, екстремистки идеи, расистки идеи, ксенофобски идеи. Това е до голяма степен резултат от общото състояние на българското образование, на българското семейство. Тези дни четох в една книга на Бжежински как той проявява тревога, че невежеството на американците, които не познават света, води до опростяване на техния мироглед до екстремизъм, но това ние го виждаме много ясно изразено у нас. Сега вече сместа е много по-взривоопасна и на този фон става още по-безотговорна играта на политиците с етническата карта.

Р. П.: Всички ли политици се заиграват с тази политическа карта?

М. И.: Тук действително имаме нюанси и аз на първо място бих поставил, за пръв път поставям на първо място при подобни случаи Движението за права и свободи, което ми даде един христоматиен пример по етническа демагогия от трибуната на парламента.

Р. П.: Визирате най-вероятно изказването на депутата Хюсеин Хафъзов и Лютви Местан?

М. И.: Хюсеин Хафъзов и на Лютви Местан. С цялото ми уважение към тях, бил съм в приятелски отношения и смятам, че още сме приятели, но това, което те направиха ме възмути. Защото – приема се бюджетът в края на м. г., поставя се въпросът в бюджета на Министерството на културата ще има ли пари за култура на малцинствата и специално за турска културна. ДПС не предприема абсолютно нищо по този въпрос. Аз не казвам да се приемат някакви пари в бюджета на министерството чрез парламента, просто да се постави въпросът. Децата в училищата, които учат турски учат от учебник, издаден от 1992 г. и това са едни парцали, едни баници, които се предават от ръка на ръка. Не ги ли е срам в ДПС да не направят нищо да преиздадат този учебник? Просто питам – не ги ли е срам? И когато виждам как те се отнасят с пълно безхаберие към развитието на етническата култура на малцинствата изведнъж от трибуната на парламента най-много ги стяга чепикът, че трябва да се говори на турски език по митинги. Като че ли тези дядовци, които показаха от кирковско няма да гласуват пак за ДПС, напротив някои от тях много добре си знаеха български, някои от тях не го говорят толкова добре. Аз не приемам такава политика. И тук да се размахват европейски ценности. Европейските ценности означават да се провежда политика в защита на културата, на идентичността на малцинствата – нещо, което ДПС и по време на тройната коалиция, и сега категорично не прави затова и малко по-разпалено го говоря.

Но разбира се тук се оформиха и консолидираха нови формации – това, което вие ме питате, които сега в момента търсят утвърждаване – в София ние виждаме Българския национален съюз, вероятно той ще има своите разклонения и в провинцията след време. Вчера внимателно, готвейки се за днешното предаване, проанализирах програмните му документи, качени на интернет страницата, и това е крайно расистка партия, това е ултрарасизъм. Конвенцията за ликвидиране на всички форми на дискриминация изисква такива формации да бъдат забранявани, а участието в тях обявено за престъпление. Ние виждаме асоциация на фенове – те вече са се консолидирали. И това се води от кого? Води се от бившия председател на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов. А освен това доколкото чух, не съм видял в тези снимки, имало и свещеник в тези погроми. Накъде отиваме по този начин? Аз лично смятам, че в България се надига неонацистка и екстремистка вълна и, че това е резултат от цялото духовно състояние на нацията и особено на образованието и на семейството. А и не само. Какво правят свещениците в тези случаи? Свещеник води в Казанлък, свещеник води в Северна България срещу бежанците. Къде е църквата, къде е патриарх Неофит, къде е митрополит Николай, за да каже – „Братя сме.” Христос е казал – всички да се обичаме, да обичаме враговете си. Това просто минава всички граници. Така, че това е картината – тревожна е. Смятам, че всички демократично мислещи партии трябва да бъдат категорични, тук не може да има компромиси.

Р. П.: В тази връзка политическите коментари са ясни. От ГЕРБ категорично осъждат всички форми на агресия и вандализъм върху религиозните храмове. Председателят на Атака пък Волен Сидеров заяви, че митинга в Пловдив е бил опорочен от футболни агитки, използвани като шпиц команди с провокативна цел.

М. И.: Да, Волен Сидеров също се разграничи и каза, че той не приема средствата и категорично ги осъди. Нека да бъдем справедливи – така е. нека да добавим – Радан Кънев също излезе от името на реформаторите с осъждане, БСП също осъди и това трябва да носи чувство на по-голяма сигурност, че тези партии се разграничават.


Р. П.: Но все пак да ви върна към протеста. Водачите на протеста обявиха гражданско неподчинение спрямо ДПС. Какво означава това?

М. И.: Какво общо има тук ДПС с джамията? Няма такава симбиоза и сливане на Мюфтийството с ДПС. Разбира се, една голяма част от депутатите, от членовете и поддръжниците на ДПС са религиозни, те са вярващи мюсюлмани, но в конкретния случай това не е сблъсък между ДПС и останалите така да се каже. Ако е гражданско неподчинение към ДПС във връзка с тези неща в парламента – това е друг въпрос, но от гледна точка на собствеността на джамиите... Мисля, че имаше елемент на случайност. В края на краищата доколкото разбрах съдът е отложил свое заседание и то се е случило във време, когато в парламента има такива дебати.

Р. П.: Но много наблюдатели намериха връзка между двете събития случайна или не.

М. Н.: Връзката е по-дълбока. Връзката е нарастване на ксенофобските настроения като цяло, особено сред младото поколение и изостряне политиката на някои партии с цел да разиграват етническата карта и по-специално ДПС. Този механизъм за разиграване на етническата карта ние го знаем, но този път общото е, че сместа е по-взривоопасна.

Р. П.: В Тази връзка вие самият казахте, че Реформаторския блок също се обявиха против вандализма. Но те казаха още нещо. Зад опитите за насаждане на омраза между български граждани стои политическа мафия, имаща за цел да отклони вниманието от публичния скандал между Цветанов и Делян Пеевски, който разкри механизмите, чрез които се управлява правосъдието, медиите и парите на данъкоплатците в България. Вашият коментар?

М. Н.: Дали това е направено умишлено или не аз не мога да кажа. Не виждам футболните фенове да са били финансирани или подкокорсвани от някаква олигархична политическа мафия, която иска да се тушират, всъщност става дума за олигархични връзки – един олигарх с един политик да поддържат контакти и така да се каже да действат в една посока, но безспорно, когато у нас етническото напрежение се повиши това отклонява вниманието на всички ни от реалните проблеми, пред които е изправена страната ни, които не са никак малко и които са много дълбоки. И винаги е било така, и винаги, когато започнем да говорим, че циганите примерно, ако си спомняме една подборка от статии м „24 часа” – „Циганите опукаха България” - като, че ли не олигарсите, а циганите са опукали България, не че някои нямат своя принос, но когато се пренасочват нещата в такава посока, обикновено това играе обективна роля на отклоняване на вниманието.

Р. П.: Вървим към финала на нашия разговор и само отново ще ви върна към скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. След неговото изказване Янаки Стоилов от БСП обяви, че очакват от ръководството на ДПС да кажат дали споделят или не такъв начин на обяснение, какъвто беше даден като анализатор, за вас това означава ли, че политическия комфорт, с който двете партии разполагаха и управляваха досега, тръгва да се къса?

М. Н.: Техните политически интереси са такива, че те няма да доведат до разрив. И двете партии са достатъчно заинтересовани от двете партии, особено от ДПС, мандата да бъде изкаран докрай и те със зъби и с нотки ще преследват тази цел. Виждаме, че и Лютви Местан се разграничи на всичкото отгоре и каза, че той не може да каже и една крива дума срещу Нурие Адалъ. Не, че подборката на тези имена не беше направена предварително провокативно, защото хората не знаят кой е тоя Давутооглу, когото има предвид Хюсеин Хафъзов, всички мислим, че става дума да външния министър, а това въобще не беше обяснено в неговото изказване. Разбира се провокации имаше и в това, че той е един шпионин, че един агент на Държавна сигурност избира за свой идол, ще върви по неговия път – това вече са си негови лични проблеми, но качен на трибуната той ги превръща в национални.

Р. П.: Благодаря ви за този разговор и затова включване в ефира на Радио Пловдив. Това беше Михаил Иванов – анализатор и експерт по етническите въпроси, съветник на президента Жельо Желев. Провокации или политическото театро ще продължи в парламента предстои да разберем.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26