Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 09.01.2009г.

Големият пожар в ресторант на известния пловдивски търговски комплекс “Сани” в район Тракия е водеща тема за местните приложения на ПТ и 24 часа. Мазнина от риба на скара подпали ресторанта, пожарът съсипа стоката на 65 магазина в комплекса – изтъква 24 часа Пловдив. Наглед малкия по мащаби инцидент обаче нанесе огромни допълнителни щети на търговците – в повечето обекти на комплекса ще трябва да се бракува стока за 30 хил.лв, предимно дрехи които са безвъзвратно опушени, в самия ресторант щетите са за към 50 бона, твърди пред този вестник собственика на заведението. Иначе, нелепият инцидент е възникнал след като персонала на ресторант Фар уест пекъл риба на скарата, при което мазнината се подпалила и плъзнала за секунди по дървената облицовка и обхванала цялото помещение. Само заради ранния час – малко след девет сутринта – няма пострадали, пет-шестимата клиенти били бързо изведени, двама души обаче са спасени от пожарникарите, които ги открили блокирани от огъня в помещене на втория етаж. Огромни са обаче косвените щети за дребните бизнесмени с магазини в комплекса – повечето са за дрехи – имам маркови облекла за 30 бона, които са опушени необратимо и ще се бракуват – възмутено разказва собственичка. При това, стоката не е застрахована и това са чисти загуби, ядосват се и останалите и колеги, които също изчисляват загубите си на около 30-40 хиляди. Самият съдържател на ресторанта също претендира за около 50 хил. лева щети и се възмущава, че пожарната била дошла много късно. От тази служба обаче доказват, че са пристигнали на третата минута след сигнала, понеже са наблизо, а цялата акция е приключила като по учебник – за около половин час, обясняват огнеборците.


Газовата тема присъства и на страниците на местното приложение на 24 часа – прехвърлят газ от градини към заводи – гласи заглавието на друга статия – от която става ясно, че заводите и фабриките в Асеновград и Първомай преминават на извънреден работен режим. През седмицата местните газови компании ще захранват с гориво училищата и детските градини, а в събота и неделя газът ще се пренасочва към производствените мощности. Кметът на изцяло газифицираният Първомай Ангел Папазов алармира, че на всички промишлени предприятия доставките са спрени, а в Асеновград спешно търсят мазут за фирмите. Изтъква се, че днес всички сили на Единната спасителна система в Пловдивска област ще проведат тренировка за действия при евентуални аварии в подобна кризисна ситуация.


Дишаме сяра и прах – алармира от първа страница ПТ – според данните, двойно и тройно са скочили емисиите на серен диоксид и фини прахови частици в градския въздух, тъй като заради газовата криза топлофикацията е преминала на мазут. Така, пише вестинка, въздуха ще става все по-мръсен и заради характерната за зимните месеци консумация на твърдо гориво от пловдивчани.


В друга статия същия вестник съобщава, че дървата за огрев поскъпнаха драстично – цената е скочила с близо 30 лева за кубик в последните два дни, заради увеличеното търсене на алтернативни отоплителни източници. Много пловдивчани изкараха от избите си печките с твърдо гориво и тръгнаха да купуват дърва и въглища, пише ПТ.


И още нещо от това издание – специална комисия от общински съветници вече умува как да увеличи законно възнагражденията си, пише в друга дописка от първа страница. Припомня се, че в края на декември те си гласуваха по 800 лева за нормативно признати разходи, но областният управител спря това решение. Затова днес съветниците ще търсят друга форма да си ги узаконят, пише вестникът.


В друга статия се съобщава, че общинарите ще описват родата си. Става дума за декларации, в които те ще попълват роднини, съпрузи и любовници. Признанията кой кой е в личния живот се изискват от Закона за разкриването на конфликти на интереси, който следи чиновниците да не бъдат зависими от близки хора при вземането на решения. Все пак се цитира шефът на отдела за човешки ресурси Ванко Иванов, според когото не е конфликт на интереси ако съпрузи работят в различни администрации
Пресата информира и за това, че общината отново е осъдена – за дискриминация от двама инвалиди, които са доказали, че не могат свободно да се придвижват по улиците обезщетението им ще е 21 хил.лв.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26