Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 23,02,2009 г

Работници са завели 40 дела срещу френската фирма, собственик на вече ликвидираното дружество “МЕТАЛ БГ” , те съдят работодателят си Анри Ланоа заради дължими заплати и обезщетения при съкращенията, съобщава Марица. Френският принципал дължи по 1500 до 2 хил.лв на човек. От КТ “Подкрепа” уверяват, че техните юристи ще поемат защитата на пострадалите, макар не всички от тях да са членове на синдиката. И в този случай има драма, става ясно от дописката – за ликвидатор на затвореният комбинат е назначен бившият управител на завода “Метал” Оливие Васьор, който дал адрес за контакти на пловдивска счетоводна къща. От Профсъюза опитали да получат документацията за дължимите суми на работниците, но им било отказано. Марица припомня, че френският работодател стъпи в Пловдив преди три години, като нае халетата на завод “Рекорд” за производство на противотежести за мотокари. През 2007 служителите стачкуваха ефективно 13 дни заради отказа от обещанието на чужденците за увеличаване на доходите, а в началото на миналия февруари последва нова стачка срещу ниските заплати. Финалът засега е от януари тази година, когато френският управител раздал уведомления за масовото съкращение на 48 работници.


“СИНОДЪТ ПРЕГОВАРЯ С ОТЦЕПНИЦИТЕ” – това е водещата тема за Марица. От репортажа става ясно, че доскорошният разколник Галактион получава пълномощия от Светия синод да води преговори с отцепниците на епископ Инокентий за тяхното покаяние. Казано е , че да се скараш с Бог е грях, но ако го сториш с духовния си старец, няма кой да те помири с Бог – казва Варненският митрополит Кирил. Марица цитира духовникът, който изразява тревогата на висшите архиереи, че народът е луднал по Мадона, а е забравил църковните си водачи.


И още нещо любопитно от същия вестник –ЕВН начисли 12 бона сметка за парно на студено училище – тройно по-висока в сравнение с декември се оказва януарската сметка за парно на пловдивското СОУ “Вапцаров”. Директорката му Елена Александрова веднага е подала жалба и чака обяснения от компанията, понеже не е нормално от близо 4500 лева за декември фактурата да скочи на почти 12 хиляди. Тя се възмущава, че това бе времето на газовата криза, когато няколко дни Топлофикация не е подавала нищо към училището и температурите са били много ниски. На всичкото отгоре, доставчикът не може да твърди, че отчита завишено потребление заради Коледните и Новогодишни празници, понеже тъкмо тогава училището бе във ваканция, отбелязва разгневената директорка, която вече е подала жалба и в Комисията за защита на потребителите.


Подобна е водещата тема и за ПТ - За драстично високи януарски сметки и за парното алармира този вестник, според който се повтаря скандала със скъпите фактури за тока, който бе гореща тема миналата седмица. Така ще бъдат попарени надеждите на топлофицираните абонати за компенсации от кризата с газа, разразила се от 6 до 23 януари. Тогава пловдивчани мръзнаха няколко дни заради намаленото до минимум топлоподаване покрай преминаването от газ към мазут. Според пресцентъра на ЕВН, който е собственик и на пловдивската Топлофикация обаче, през януари компанията е доставила с 19 процента повече топлоенергия в сравнение с предходния месец – декември - и тази консумация ще се отрази в сметките. Освен това те набъбват и заради ниските температури, понеже януари е най-студеният месец в годината, твърдят от дружеството. Към всичко това се добавя и увеличената с над 17 процента цена на парното, влязла в сила от началото на тази година, която окончателно натоварва фактурите. От Федерацията на потребителите призовават пловдивчаните, получили сметки за 31 дни парно през януари да се обърнат към тях с копие от сметката, за да се заведе съдебно дело, тъй като при това положение било лесно да се атакуват извънкачествените параметри на услугата.


Местното приложение на 24 часа разработва подробно темата за евентуалната бъдеща въздушна железница в Пловдив - за нейното изграждане властта усилено търси към два млрд. лв – обяснява вестника. Идеята за монорелсови влакчета възникнала покрай обсъжданията по т. нар. S-Bahn през ноември. Тогава кметството се договори с БДЖ за строежа на ЖП линии, които да поемат трафика от съседните на Пловдив общини плюс Карлово. Те ще висят във въздуха така, че да не пречат на сегашната инфраструктура, обясняват от Общината, като посочват за пример решените транспортни проблеми не къде да е, а в Дубай и Южна Корея, изтъква изданието на 24 часа. Вече били набелязани примерни маршрути, опасващи два кръга и покриващи подробно изброени в статията улици. Естествено се изтъква, че инвестицията е огромна и без помощта от държавата няма да стане, но ако се получи, ще реши много проблеми с трафика при това без да засегне никакви комуникации.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26