Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 17 април 2009 г.

И общинската реклама падна в ръцете на партията – гласи водещото заглавие на Марица. Според вестника техническия директор на Георги Гергов в Панаира – Стоян Стоянов е готвен да оглави без конкурс новата дирекция “Реклама и следконцесионен контрол”, която е запазена за БСП. Структурата е създадена с решение на ОбС от 26 март въпреки призивите на правителството да не се раздуват администрациите в условията на криза. В Пловдив обаче именно БСП са поискали още една дирекция.


ЕБВР не е поставяла условие на Общината да увеличи данъците заради новият 30 милионен заем за малките улични ремонти, пише по друга тема Марица, каот се позовава на банковите представители у нас. Разчетите показват, че градът може да изплаща заема в продължение на 14 години при сегашните нива на данъците, а проверката на банкерите показвали, че финансите на Пловдив се менажират добре и той може да си позволи такова теглене. Основното обаче е, че никой не е отговорил на въпроса колко пари ще връща обратно Общината след като плати лихвите. По тази тема ПТ припомня, че откак параметрите на този договор са известни, опозицията от ГЕРБ твърди, че градът ще трябва да върне двойно повече от взетата сума, или 60 млн. лв. 24 часа допълва, че заемът ще бъде изтеглен до два месеца.



Две трети от колите втора ръка са продадени без платен данък – съобщава местното издание на 24 часа. В статията се обяснява, че така авто-търговците от сивия сектор внасят и продават колите по-евтино. От Асоциацията на вносителите на автомобили се възмущават от това, понеже когато те вкарват коли от чужбина първо ги обработват с всичко дължимо и после ги продават, за което плащат екотакси, ДДС, водят счетоводство и издържат персонал. В сравнение с тях, единичните търговци само заграждали едно място, хвърляли малко чакъл и без никакви трудови договори за работниците и никакво осчетоводяване съвсем неофициално продавали маса автомобили.


Вестника помества репортаж от вчерашното живо предаване на БТВ от Пловдив, в което градският лидер на СДС Николай Караиванов според изданието е забъркал предизборна интрига, съобщавайки, че по негова информация бившият кмет и член на сините Иван Чомаков щял да се кандидатира за депутат от листата на БСП. От централата на Левицата в Пловдив обаче подскочили и нарекли слуха пълна небивалица, понеже кандидатурата на Иван Чомаков никога не е била обсъждана.



Темата за разбиването на високопрофесионална нарко група в града е централна за ПТ. Трафикантите са от средното и високо престъпно ниво, девет от тях са задържани преди два дни, но нишката започнала да се разплита след арестуването на други трима в края на миналия декември. Групата е дълго наблюдавана и следена, за да се хванат точно високият ешелон, обясняват от прокуратурата.


Половината от децата в Пловдив са извънбрачни, съобщава още същият вестник. Данните са за 2008 а тенденцията, започнала в началото на деветдесетте години не само че не се променя, напротив, увеличават се бебетата, родени в семейства на свободни начала. Също така и броят на сключените бракове с всяка изминала година върви надолу. Добрата новина е, че нараства друга тенденция – към повишаване на раждаемостта – през миналата година са родени 7257 деца, което е с 261 повече от предходната, констатира ПТ.


В новия броя на в. Акцент можете да прочетете - Бившият главен секретар на МВР Валентин Петров рекетирал Галевите за три милиона. Преди да изхвърчи скандално от системата на полицията, Валентин Петров се опитвал да навлезе агресивно в наркопазара и да се намеси в разпределението на печалбите му, твърди АКЦЕНТ. Прокурор Атанас Янков искал пари за да върне джип е заглавието на друга статия. Секта готви масови ритуални самоубийства под тепетата – пише на пета страница. Дори експерти на ДАНС работят по разкриване на тайнствената секта, а в общинското предприятие траурни дейност следят за съмнителни случаи.



Пловдивските ежедневници изтъкват факта, че с преброено население от 704 057 души Пловдив отново си върна мястото на втори град в страната, макар че хиляди продължават да емигрират към столицата и в чужбина.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26