Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 15 септември 2009 г.

Жителите на селата Оризаре и Кадиево излизат в жива верига ако към близкото до тях сметище край Цалапица отново тръгнат камиони със софийския боклук – съобщава от първа страница в. Марица. Болшинството къщи в тези села се намират едва на километър от депото, миризмата е ужасна, особено нетърпима е станала, когато наскоро караха двеста хиляди тона бали с отпадъци от столицата, тогава не можехме да изкараме децата навън - обясняват хората там. В двете населени места дори не желаят да се пазарят за парични компенсации – те просто искат да опазят въздуха си чист, пише Марица и добавя, че заради очертаващият се скандал партията на Зелените внася петиция в Европейския парламент с жалба заради намерението на правителството за поредната доставка на опасния боклук на пловдивското сметище. Изданието помества репортаж за реформата в НАП – бирници ще останат само в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, гласи заглавието. В друга статия Марица съобщава, че свършиха парите за Коматевско шосе, и въпреки че ремонта на трасето приключва днес, коматевци са бесни, че голяма част от главния път отново ще бъде само закърпен, вместо да се положи нова асфалтова настилка.


Водеща тема за общото издание на Труд и 24 часа е предстоящото след три дни затваряне на централният пловдивски булевард България, което съвпада с откриването на есенния панаир. На 18 септември след обяд движението по северното платно на булеварда се спира, за стартирането на поредният ремонт от бул. "Васил Априлов" точно до колелото на Панаира. Той се очаква да трае поне два и половина месеца и ще продължи по време на Есенното изложение. Ще се работи на къси участъци целта е кръстовищата да не бъдат затваряни за повече от 1-2 дни и то през уикендите, за да не се пречи на обществения транспорт, обясняват от общинската администрация. Движението ще става по резервния маршрут по южното платно и бул. "Дунав". Заради това се налагат промени в маршрутите на 4 линии от градския транспорт за два месеца. Това са N4, 16 и 99, които ще се движат по бул. "Дунав", "Победа", "Васил Априлов" и "Цар Борис Трети". Маршрутът на N 12, който и сега е променен, ще претърпи минимални корекции, обяснява заместник – кмета Руси Панчев. Той очаква за Нова година да бъдат приети булевардите "Руски", България", ул. "Победа" и новия мост на Герджика. Кметът Славчо Атанасов е наредил на районните веднага да изкърпят уличните дупки с парите от гаражите.



Тъжна битова драма е централна тема за Новият Глас – след 65 години брак съпрузи починаха в една нощ, гласи водещото заглавие. Дългогодишната двойка от Асеновград остана вярна на брачната клетва и починаха заедно от естествена смърт, разказва вестника. Първа си отишла 85 годишната съпруга Живка, а с две години по-големият от нея дядо Васко не издържал без нея и също починал, докато вървяла подготовката за нейното погребение. Само ден преди да се споминат, двамата отбелязали своята „желязна сватба” – 65 години. Децата им и десетте им внуци разказват, че животът им е бил като на Ромео и Жулиета – Живка била от богато семейство, а Васко от бедно, след като навремето родителите им забранили тяхната любов, двамата избягали и се оженили в Асеновград, пише Новият Глас.



Пловдивските вестници отразяват и очакваният днес бунт на училищните лавкаджии – в статии под различни заглавия изданията описват ситуацията под мотото „Шоколад може, но шоколадова вафла не може”, изтъква се, че собствениците на хранителни обекти в училищата са на път да фалират, понеже трябва да бракуват закуски за 50 хиляди лева, които вече са забранени за продажба на учениците.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26