Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 11 декември 2009 г.

В Пловдив спешно се търсят 150 съдебни заседатели за Районния съд за периода 2010 – 2014, пише от първа страница в. Марица. Изданието уточнява, че тяхното възнаграждение е определено на четири лева и шест стотинки на час. Ролята на съдебните заседатели е от изключително значение за правораздаването, тъй като те участват наравно със съдебния състав при решаването на делата, обяснява известният пловдивски съдия Румен Попов. Той посочва случаи, когато именно заседателите са обръщали хода на процеса, понеже техният глас е равностоен на съдийският. При такива прецеденти магистратите подписват присъдата с особено мнение. От двеста заседатели избрани преди четири години са останали едва петдесет активно работещи, болшинството са заминали на гурбет в чужбина, други са почнали друга работа, а на много от тях са им възложили задължението да гледат внуци, отчитат пловдивските съдилища. Оттам припомнят изискванията за длъжността – задължително поне средно образование, възраст над 21 години но не повече от 70, за предпочитане с педагогическа квалификация и естествено, да са с чисто съдебно минало. Документите на желаещите ще се приемат в Младежкия дом, където заседава Общинският съвет, уточнява в. Марица.


Банки запорират заплатите на градските метачи – алармира от първа страница Новият Глас. От статията става ясно, че чистачите са нанесли сериозен удар на пловдивските трезори, вземайки по 1-2 заема, без да ги връщат. Така, сега местните клонове на банките буквално засипват общинската комунална фирма „Чистота” с искания за блокиране на техните заплати заради нередовни вноски. „Масово имат по един стоков и един потребителски кредит, дължат средно между три и осем хиляди лева, признава управителят на фирмата Радослав Кошински, но настоява, че за налагането на запори си има ред – да се обърнат към частите съдебни изпълнители”. По общо мнение, една от основните причини ромите да се хващат на работа в „чистотата” е точно възможността да теглят заеми, защото общинската фирма е известна с това, че коректно плаща всички осигуровки. Вестникът припомня, че преди Кризата там имаше голямо текучество, защото част от работниците напускаха в момента, в който изплатят поредния си лизинг, примерно за пералня, и се връщаха на работа, когато решат да си купят нов телевизор. Сега никой не напуска, но плащането на вноските по заемите закъсва, понеже заплатите в комуналната фирма са ниски – между 300 и 350 лева.



Спряха помощите на 130 семейства в Смолянско, чийто деца бягали от час – съобщава общото регионално издание на Труд и 24 час – Твоят ден. Причината за рестрикцията се състои в това, че малчуганите на наказаните семейства са натрупали по над 5 неизвинени отсъствия, и така те губят през следващия месец отпусканите от държавата 35 лева. Наказанието е залегнало в закона за семейните помощи, а само през миналия месец тази негова разпоредба са нарушили 230 деца. Много от родителите разбирали за бягствата от час на децата си, едва след като ги уведомят за спирането на детските помощи, пише Твоят ден.



В статия от първа страница същото издание съобщава, че кметът на Девин е уличен в притежаването на три пушки и пистолет, оръжието е иззето и той е привикан в полицията.



Челната статия на Марица, поместена подробно на 17 страница разказва за това, че забавачката към Ордена на Свети Йосиф остава на улицата, след като ТУ спечели делото за имота във Върховния съд, очаква се намесата дори на френския президент Никола Саркози, пише вестника. Темата е поместена в Новият глас – дописката подробно описва назряващия скандал. Изданието информира и за предстоящото съкращение на още 40 митничари от РМД Пловдив.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26