Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 14 май 2010 година

В. Марица помества покъртителна история – пет месеца след като дари органите на починалият си син, 55 годишният Георги Барашки от пловдивското село Войводиново сам сложи грай на живота си. Той се е обесил под стряхата на недостроената семейна къща. През декември миналата година 29 годишният му син Видол се самоуби с хапчета – причината за трагедията на младия мъж е била жестоката мизерия, в която живеел, а по-малко от половин година това е принудило и баща му да си метне въжето, разказва вестника. Бащата дарил органите на сина си - дадох сърцето му за да спася една мечта. Трябва да помогнеш на другия, когато има нужда. Ако върнеш тежкоболен към живот , това е най-благородното нещо на света, споделил тогава съсипаният от мъка баща. Органите на младежа спасиха 4 човешки живота, след като сърцето, бъбреците и черния дроб бяха тарнслантирани на тежкоболни, припомня Марица.


Санитарните инспектори проспали заразата по доматите – разкрива регионалното приложение Твоят ден. Заразената с гръцкия „миниращ молец” продукция е била засечена чак при ежегодната мониторингова програма на Националната служба по растителна защита, е съобщил в Пловдив нейният генерален директор Антон Величков. Още в края на миналата година заразата е открита в доматена оранжерия край Раковски, пламнала от опасната гъсеница. Вече три пъти е проверена зеленчуковата борса край с. Първенец, най-вече внесените от Гърция домати, като е унищожена близо десет процента от продукцията. Търговците не оказвали съпротива, защото иначе ги заплашва глоба до 1200 лева. Затова те се съгласявали в складовете им да се монтират феромонови уловки, които откриват зловредния молец. Според шефа на службата обаче, повечето вносители са знаели, че купуват заразена стока, тъй като цената е била прекалено ниска. Анто Величков уверява, че България е алармирала ЕК, която пък накарала гръцката страна също да вземе мерки, пише Твоят ден.



Таксита крадат 35 процента от пътниците на автобусите – съобщава Новият Глас. Вестника разкрива таксита, които возели на цената на един билет до близки до Пловдив дестинации и така отнемали до 1/3 от приходите на междуградските превози. Жълтите коли обират пътници за Карлово и околоните села срещу 4.50 лв. на човек от спирката срещу блок Гигант, където ги качват точно под знака Спирането забранено. По-нататък изданието подробно помества точните местоположения на стоянките, откъдето такива таксита обират пътници за конкретни маршрути. Легитимните превозвачи вече са сериозно притеснени, че в последните месеци тази практика е придобила застрашителни размери, лишавайки ги от близо 35 процента от приходите, констатира Новият Глас.



Всички пловдивски вестници съобщават за вчерашното решение на Общинския съвет, което, в карйна сметка разреши на кмета Славчо Атанасов да изтегли 30 милионния заем от Европейската банка за ремонт на 300 второстепенни улици. Изданията разказват по различен начин за разгорещените дебати, прерастващи в скандали. Кредитът е подкрепен от 29 съветници, предимно от ВМРО-НИЕ и Левицата от Коалиция за Пловдив. Представителите на ГЕРБ и АТАКА напуснаха залата в знак на протест и несъгласие, което даде повод на кмета Славчо Атанасов публично да ги обвини в политическо дезертьорство. Вземането на този заем е безумие, реагира по-късно областният управител и градски лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който обаче казва, че няма да блокира решението на Общинския съвет, за да не дава повод на кмета да се представя за политическа жертва.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26