Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 18 май 2010 година

Всички пловдивски издания поставят на днешните си първи страници случилия се преди два дни инцидент в един от домовете за сираци в града. „Сираци опитаха да се убият, живи са” – съобщава в челно заглавие „Марица”, регионалното изднаие „Твоят ден” избира заглавието „Деца от дом се тровят с 10 хапа и бира”, а от първата страница на „Новия глас” четем: „Двоен опит за самоубийство в приют за деца”. Вестниците подробно описват случая от събота вечерта – две деца от дом „Мария Луиза” в Пловдив са се нагълтали с хапчета срещу епилепсия и са приети по спешност в пловдивската Университетска болница. За щастие животът им е спасен. Пострадалите са 14-годишният Костадин и 15-годишната Фанка. Те откраднали таблетките „Трилептал” от леля Надя, която живее срещу пансиона. „Марица” отбелязва, че децата взели решение да сложат край на живота си, защото никой не ги обичал. „Новият глас” добавя детайли по случая с уточнението, че Костадин си посегнал от мъка, а Фанка - от любов. Всетникът се позовава на разказа на самото дете – Костадин Ангелов, който заявява: „Имаме проблеми. Затова решихме да сложим край на живота си.” Цитира се и въпросната леля Надя, в чиито дом децата намерили хапчетата – тя твърди, че момчето се е отровило от мъка, тъй като майка му го е зарязала и не иска да го вижда. За момичето Фанка се предполага, че се е решило на отчаяната стъпка, тъй като било изоставена от любимия. Всекидневниците отбелязват, че вчера домът е бил затворен, а от социалното заведение са отказали какъвто и да е коментар. Зам.-кметът по социалната политика Красимир Ангелов твъри, че няма небрежност от страна на възпитателите в детския дом – по думите му, те били действали като по учебник. „Новият глас” припомня, че това не е първият инцидент с пострадали децеа от дом „Княгиня Мария Луиза” – преди две години петима първолаци за малко не загинаха след като ядоха отрова за мишки, поставена в помещенията от Дзинфекционна станция.



„Марица” продължава темата, но с друг странен инцидент, станал снощи пак в този дом за деца в Пловдив. „Пожар в пансиона, един обгазен” е заглавието пак от първата страница на вестника, а в публикацията се разказва, че пожарът в дома е избухнал около 21,30 ч. снощи. По спешност са били евакуирани всичките близо 80 деца на възраст от 7 до 14 години. Обгазен е 19-годишен младеж от квартала, който първи се притекъл на помощ и влязъл да гаси пламъците. Късо съединение от включена електричеста печка е вероятната причина за пожара – сочи разказ на едно от децата.



И регианалното издание „Твоят ден” избира да продължи темата за детския дом, като фокусира вниманието върху други тревожни неща, случващи се в него – „Младежи от гетото примамвали с по едно кафе девойки от „Мария Луиза” е заглавието на публикацията, а в подзаглавие четем: „Искат камери около дома, сега деца бягат нощем през оградата”.



Друг акцент от вестник „Новият глас” – той съобщава: „Отрязаха инвалидите от добавки за транспорт”. Разпореждането засяга 20-те хиляди инвалиди в Пловдив, които няма да получават интеграционни добавки, защото пътуват в градския транспорт с карти от 10 лева. Весникът цитира зам.-кмета Александър Константинов, който твърди, че общината буквално е засипана с жалби на хора с увреждания. Те се оплакват, че в социалните служби вече им отказват добавката от 9 лева и 75 стотинки на месец. Константинов твърди, че между двете неща няма никаква връзка, тъй като държавата не превежда на общината компенсации за пътуването на хората с увреждания. Управникът призовава държавата да не прави икономии на техния гръб и да си им дава парите. „Интеграционните добавки няма да се плащат” – категорична е от своя страна Надя Танева – шеф на дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив. Тя се позовава ва буквата на закона – по – скоро на правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, където пише, че такива добавки не се плащат, когато има – цитирам: „други правни основания”. Танева е помолила от агенцията в София да разтълкуват това понятие. Оттам писмено отговорили, че дори и с намаление, картите от общината са един вид социална помощ и е нарушение да се изплащат суми за една и съща услуга от две структури.



Върху потребителска тема акцентира днес регионалното издание „Твоят ден” като в заглавие съобщава: „На 40 стотинки падна изкупното мляко”, а в подзаглавие се цитира позицията на собствениците на мандри в региона, които твръдят, че цената даже е твърде висока. Отбелязва се още, че мандрите почти са спрели да изкупуват суровината. Браншовици обясняват, че в Европа има свръхпроизводство и се продава евтино, защото бизнесът там се субсидира, а в България държавното подпомагане хем е по – нско, хем се бави.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26