Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 19 октомври 2010 година

Инцидентът с пътническия влак от Бургас до София е водеща тема за вестник”Новият глас”. Три вагона дерайлираха на входа на гара Септември. Това е втората жп катастрофа за последните две седмици. По чудо няма жертви и пострадали сред 177-те пътници, които се разминаха само със силна уплаха. Директорът на железниците Пенчо Попов заяви, че ако се установи вина на персонала на БДЖ ще подаде оставка. Според него основната причина за излизането на вагоните е паднал капак на редуктор от локомотива, който е влачен около 700 метра преди окончателното спиране на влака.
Пускат общински жилища по 30 хиляди лева, пише на първа страница вестник „Марица” и уточнява, че близо 3 хиляди и 600 апартамента ще бъдат пуснати по данъчна оценка. Право да ги купят имат само техните наематели, а кметът очаква с парите от сделките да уреди с покрив около хиляда бездомни.


От друга публикация в „Марица” става ясно, че в специализираната модерна лаборатория в Университета по хранителни технологии са дадени проби от четирите фирми, на които земеделският министър Мирослав Найденов отне лиценза „Стара планина”, заради наличие на соя в част от месните им продукти. Въпреки, че имат резултати от лабораторията към университета обаче отказват информиция, защото искат да изчакат анализите от референтна лаборатория в Западна Европа, където също са дадени проби за анализ.


Пловдивчани ще плащат близо 20% повече за парно през този отоплителен сезон, в сравнение с миналия, според депутата от Коалиция за България Захари Георгиев, съобщава регионалното издание „Твоят ден”. Според изчисленията на база средно претеглена цена на топлоенергията, ако миналата година едно семейство е похарчило около 400 лева за отопление на жилище от 92 квадрата, разходите сега ще бъдат 480 лева. От EVN коментират, че не е коректно такова изчисление, тъй като количеството на топлинната енергия зависи от външните температури.


„Твоят ден” съобщава още, че всеки трети ученик не пише в час по математика и дори не си е купил учебник. 60% не знаят корен квадратен, а едва 35 на сто са чували за функция. Това показва проверка на просветния инспекторат в 27 училища – профилирани, професионални и СОУ. Поставено е искане половин вярно решение също да носи точки на теста по математика


Във вестник „Новият глас” пише, че ракета на най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова и 32 картини от личната колекция на покойния бизнесмен Стефан Попов ще бъдат изложени на благотворителен търг от утре в галерия „Пиронеса” в Пловдив. Събраните средства ще отидат за ремонт на клиниката по детска хирургия в Университетската болница „Свети Георги”. Предварителните изчисления показват, че за целта са необходими поне 60 хиляди лева. „Децата са най-важни. Те са нашето бъдеще, коментира синът на Стефан Попов – ангел, който дарява картините за благотворителната инициатива.


Вестник „Марица” информира, че пловдивчанин е прострелял крадец в крака, който минути преди това обрал избата му на бул „Христо Ботев”. 32-ве годишният апаш Красимир е настанен в болница без опасност за живота. 59-т годишният рибар Стефан Прокопиев чул подозрителен шум от мазетата по време, когато предимно възрастните му съседи почивали. Затова се усъмнил и отишъл да провери какво става и се натъкнал на млад мъж, който излизал от собственото му мазе, нарамил въдиците му. Крадецът успял да избяга на улицата и потеглил с колата си, но преди това рибарят стрелял два пъти. Прокопиев се обадил в полицията и патрулите от 4-то РПУ блокирали квартала и заловили беглеца, който се оказал осъждан сериен крадец.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26