Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 2 март 2011 година

Схема за източване на близо 600 хиляди лева от държавния бюджет разкри Териториалната дирекция на НАП –Пловдив, пише вестник Марица. Ударът бил замислен чрез използване на бременни жени, на които им се предоставя отпуск по майчинство. Пловидвска фирма наела 23 служители пред майчинство, като ги назначила на заплати между 1600 и 2300 лева месечно. Жените били „технически” секретарки”, но на практика не работели във фирмата. Там се водели на работа още 3 бременни, назначени по-рано. Осигуряването на вички било фиктивно, защото нямало плащане на вноски по сумите. Заради подаване на персонална информия за осигурителния им доход обаче 26-те жени получили право на изплащане на майчинство. В НОИ се усъмнили от големите суми, които вървят към една и съща фирма и подали сигнал в НАП. При 2000 лева заплата майчинство става 1800 лева. Сметката сочи, че 26-те жени за целия период е трябвало дая получат 600 хиляди лева. Схемата е класическа, твърдят данъчни – обикновено някой наема безработни бременни и обещава да им осигури около 200-300 лева по време на майчинството. Фирмата-измамница почти е нямала дейност, посочват данъчните. В Пловдив НАП ревизира още 2 фирми.

Автобусите в Родопите по-скъпи – пише „Новият глас”. Билетът по междуградските линии се увеличи с 10 на сто, заради високите цени на горивата. С 2 лева по-скъп е билетът Смолян-София и от 21, вече е 23 лева. Билетът до Пловдив струва 10 лева. По-висока цена за билет ще плащат и за междуселищните линии. С блиоз 1 лев повече ще струва придвижването по направлението Смолян-Арда и към останалите села и съседни общински центрове. Засега не се предвижда поскъпване на билета в градския транспорт в Смоялн, чиято цена е 80 стотинки.

Белодробната болница в Пазарджик спря да приема пациенти, пише още „Новият глас”. Драстичната мярка е заради предсрочно изчерпване на направленията за първите три месеца на годината. Персоналът е в платен и неплатен принудителен отпуск. По думите на управителя, лечебното заведение не е получавало средства от държавата от началото на новата година.

Почти всички таксита в Пловдив ще возят по 3 лева на курс, информират още пловдивските вестници. Това са решили най-големите таксиметрови фирми в града. За курсове над 5 лева клиентът ще ползва 20 % отстъпка.

Пет милиона лева струва на данъкоплатците преработката на боклука в екозавода в Шишманци, информира „Марица”. Вестник „Новият глас” пише, че заводът трябва да поеме 115 хиляди тона отпадъци. 30,3 милиона лева е общата сметка за чистота на Пловдив за тази година. Близо 27,7 милиона от тях ще дойдат от такса „Смет”. Повече от половината пари ще бъдат похарчени за почистване на улици, опаркове и алеи.

Започна плащането на местните данъци и такси, информират изданията. Ако се издължите за недвижимите имоти, превозните средства и внесете такса за битови отпадъци до 30 април ще ползвате 5 процента отстъпка, припомня „Новият глас”. Другата възможност за плащане е на две вноски от 1-ви март до 30 юни, и до 30 октомври. Патентните данъци могат да се платят на 4-ри вноски. Заплащането става чрез службите „Местни данъци и такси”, банкови клонове, както и през интернет.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26