Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 15 юни 2011 година

Кандидат-студенти са използвали бръмбари на изпита по искория в ПУ „Паисий Хилендарски” и така са успели да преписват,четем в Новият глас и Марица.Това са установили проверяващите,които подозират,че директно е диктувано от учебник.Повод за съмнението е,че в един от учебниците има техническа грешка-пропусната страница,и точно същия проблем е установен в писмената работа на един от кандидатите.Дословно от учебника е писано и в друга от изпитните работи.Тъй като обаче кандиданите не са били заловени на място,няма основание да бъдат анулирани работите им,понеже няма как да се докаже,че са използвали измама,добанят изданията.Причината университетът да не монтира заглушители е,че изпитите се провеждат във всички сгради,а за най-големия,по езикова култура,се ползват аудитории и на съседни висши училища.Догодина вероятно ще се вземат мерки за новата сграда на бул.”България,допълва Марица.Медицинският университет обаче вече е сложил заглушители в първа аудитория и в новия корпус,където тази година за първи път ще се провеждат изпити,четем още в текстовете по темата.Единственото,което се знае,е че устройството е с огромен периметър на действие и мобилните телефони в изпитните зали няма да имат обхват.Системата вече е изпробвана на семестриалните изпити на медици,стоматолози и фармацевти.Другата мярка за предотвратяване на измамите на приемните изпити в Медицинския университет е,че заедно с подпечатаните листове младежите ще получават химикалки.

Драмата в Белодробна болница стига до Световната здравна организация,пише приложението Твоят ден.Ако здравното министерство не отпусне 2 милиона лева за Белодробна болница,ще бъдат сезирани Глобалният фонд за борба с туберкулозата и СПИН,ккакто и Световната здравна организация.Това предупредиха съветничката д-р Лилия Учкунова и заместник-кметът Александър Константинов.Предния ден те бяха приети от здравния министър Стефан Константинов,който ги изслушал и проявил разбиране,но им обяснил,че няма откъде да вземе тези пари,добавя изданието.Пловдивските управници го предупредили за бъдещите си действия и тогава Стефан Константинов обещал да говори със Симеон дянков и до петък да даде отговор с варианти.Учкунова е отхвърлила предложението на министъра да бъдат отпуснати 500 000 лева за отделна сграда,а лечебницата да мине към УМБАЛ „СВети Георги” или към МБАЛ „Пловдив”.Как туберкулозните ще ходят на рентген и на изследвания заедно със здравите хора?Ще ги водим като арестанти с маски ли?-репликирала Учкунова и настояла да и уредят среща с Дянков,за да го запознае със ситуацията.

Около 70 лева на месец са плащали средно пловдивчани за парно в периода 1 ноември-30 април,четем в Твоят ден и Новия глас данни от фирмите за дялово разпределение.Сумата за топла вода е била под 20 лева.Данните за изравнителните сметки за последния отоплителен сезон вече са събрани.Всички абонати ще имат право да ги обжалват в срок от 1 месец,след това те ще бъдат предадени на ЕВН Топлофикация.

Заболяването огнен пригор е на път да унищожи малкото останали крушови дървета в страната,пише Марица като цитира Аргир Живондов,директор на Института по овощарство в Пловдив.Честите валежи,високите температури и атмосферна влага са райска обстановка за развитието на огнения пригор,казва доц.Живондов и подчертава,че в растителния свят не могат да се прилагат антибиотици,които да повлияят на бактериалното заболяване.Спасението е в изрязване и изгаряне на засегнатите клони,превантивно и лечебно пръскане с медни препарати.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26