Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 4 август 2011 година

„По два учебника – един вкъщи, втори – в клас” – с това заглавие регионалното издание „Твоят ден” въвежда темата за готвените от просветното министерство промени през новата учебна година. Предвижда се за първи път учениците от основния курс да имат учебник за вкъщи и друг екземпляр за в клас. Целта е децата да носят всеки ден само тетрадките и раниците им да олекнат. Всички училища са получили запитване от министерството какво предлагат, за да се смъкне книжният товар от раменете на децата – обяснява „Твоят ден”. И уточнява, че най – масово пловдивските заведения са избрали да извадят от складовете учебници, които вече са надхвърлили тригодишния срок за експлоатация, но още са годни. След като в началото на годината децата получат и новите, всяко ще има по два комплекта – за училище и за вкъщи. „Твоят ден” пише, че има и училища, които върнали становище, че няма как да въведат системата и посочва за пример ОУ „Княз Александър I”. Друго учебно заведение – ОУ „Пенчо Славейков”, ще купи по един допълнителен учебник на чин. Този набор ще стои при преподавателя – допълва изданието.

„Марица” също поставя като водеща темата образование – в заглавие от първата страница там четем: „10 000 се юрнаха да учат английски и компютри.” Обяснението обаче е, че не става дума само за ученици, а за по – възрастни пловдивчани, които са се записали да учат компютри и чужди езици по новата програма „Аз мога повече”. Тя стартира от 15 август и е предназначена за трудово заети хора, които искат да повишат ценза си. Финансира се от Европейския съюз, но в продължение на няколко месеца нещата бяха замрели вочакване на следващия транш от необходимите средства – обяснява вестникът. 50 милиона лева вече са пристигнали и програмата затопва наново. "Марица" обяснява още, че безплатните курсове за повишаване на професионалната квалификация вече са събрали опашки от чакащи в бярата по труда.

„EVN връща надвзето за топло на 15 хиляди абонати” – информира „Новият глас”, позовавайки се на пресцентъра на топлофикационното дружество. Данните от отчетан на фирмите за топлинно счетоводство за отминалия отоплителен сезон сочат, че около 14 500 души в Пловдив са с отрицателни изравнителни сметки към EVN. Почти равен – 14 800 душе, е броят на клиентите, които ще трябва да доплащат суми за парното. До средата на август на базата на тези данни EVN ще изготви и разпрати фактурите на своите абонати. След 15 август желаещите да заплатят парното си ще могат да го направят на касите на дружеството – уточнява „Новият глас”. И допълва, че заедно с изравнителните фактури клиентите получават и фактура за потреблението на топла вода. Безлихвеният срок за заплащане на изравнителните сметки е 1 септември , а детайлни справки по изравнителните фактури могат да се получат от съответната фирма за топлинно счетеводство - отбелязва вестникът.

"Пловдив губи 6,5 милиона за апаратура за Онкото" - хише в заглавие "Твоят ден". Изданието обяснява, че общината е на път да загуби 6,5 милиона лева, спецелени по проект за оборудване на лъчетерапевтичния комплекс на Онкоцентъра, който ще се вдига в Кючук Париж. това се е разбрало след сесията на Общинския съвет, където проектът е бил одобрен. Едно от условията в него обаче гласи, че скъпата техника, включваща линеен ускорител и скенер, ще бъде доставена, ако бившият диспансер изгради комплекса. Ръководството на Онкодиспансера е в паника как ще се справи, защото на същата сесия съветниците го задължиха незабано да издължи дивидента си от 1 милион лева на общината. От тази сума 365 хиляди лева веднага ще се ппедоставят на Белодробна болница, за да я спасят от кредитор - обяснява изданието "Твоят ден". И цитира шефката на Онкодиспансера д-р Недялка Митова, която казва, че ако платят дивидента, няма как да строят новия лъчетерапевтичен комплекс.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26