Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 8 януари

„Марица”:
Пловдивските депутати Петя Раева от ДПС и Петър Мутафчиев от БСП имат пропуски в задължителнатъа данъчна декларация, пише Марица. Петя Раевеа е пропуснала да впише 618 лева, придобити от друга стопанска дейност. Петър Мутафчиев не е декларирал придобити от съпругата мудялове в новоучредено дружество в София. Бившщият вече управител на МБАЛ Свети Пантелеймон и шеф на БСП в район Северен Илия Баташки не е вписал дяловетев на съпругата си в дружество в Пловидв. Според данните на Сметната палата бившият кмет на Пловидв Славчо атанасов е пропуснал да впише в декларацията притежавани от съпругата му ниви. Заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски е направил доста пропуски в декларацията си, става ясно от „Марица”. Той не е вписал апартамент в София, имот от близо 100 квадратни метра в село Новаково и лек автомобил. Пропуски в данъчните си декларации са направили и кмета на район „Западен” Десислава Желязкова, зам-кметът на Източен Златин Велев, зам-кметът на Централен и други.

„Твоят ден”: Свалят принудително тролейбусните жици, пише още изданието. „Градски транспорт” да свали контактната мрежа на тролейбусите в Пловдив, предупреди вчера градксата управа. Ако собственикът на дружсеството Ангел Батаклиев не го направи, ще му бъде начислен наем, тъй като жицитре са разположени върху стълбове, които са общинска собствнеост. Преди месеци кметството прекрати договора за тролеите, тъй като клаузите не се спазват от страна на превиозвача, обяснява „Твоят ден”., В двете посоки контактната мрежа е 260 километра. Ако Батаклиев не я свали, управата е готова да заведе дело или да демонтиора сама кабелите, а лсед това да изисква парите. Вече има един смъртен случай в Пловидв, причинен от пропадане нна контактната мрежа, припомня вестникът.

Край с безплатното паркиране на Четвъртък пазара, пише „Твоят ден”. Подземният паркинг на тържището става платен след първия час престой. Това съобщи кметът Иван Тотев. Мярката се налагала, тъй като мнозина злоупотребявлаи с безплатното паркиране и оставяли автомобилите си там за ден.

„Марица”: Такситата свалиха цените с 30 процента. Така повечето жълти коли в Пловдив взимат по 45 стотинки на километър през деня и съответно 55 стотинки през нощта. Досега такситата тарифираха километъра по 65 ст. през деня и 75 ст. през тъмната част от денонощието. Поевтиняването на услугата стана лавинообразно. Ценовата война се разгоря заради дефицита на клиенти, категорични са шофьорите. Това не е толкова антикризисна мярка, колкото истинска ценова война и дъмпинг, коментира ситуацията Георги Георгиев, управител на кооперация “Първо частно радио такси”. Докато клиентите “прегърнаха” промяната, шофьорите на таксита не са толкова въодушевени. Разходите ни на ден са минимум 25-30 лева и сега не съм сигурен, че ще мога да ги покрия, а камо ли да остане нещо и за мен, аргументира се шофьор от голяма таксиметрова компания, пожелал да остане анонимен. Той плаща и наем за колата, която кара.

„Марица”: Мобилен шумомер е купен в общината и скоро Инспекторатът ще започне проверки по сигнал, след като обучат контрольори как се работи с уреда. Проверките ще се извършват само през деня и за въшнен шум - например, от строителни обекти или заведения. Високите децибели в жилища са в прерогативите на РЗИ. За наднормен шум глобата е 200 лева за физически лица и 500 лева за фирми, предупреди Владо Илиев, шеф на общинския Инспекторат.

„Марица”: Разделно събиране на сметта се въвежда в целия град. Съдове за хартия, пластмаси и стъкло засега има само в "Тракия". Същата фирма "Екопак" ще сложи цветни контейнери и в "Централен". Договорът за районите "Южен" и "Западен" с "Бул екопак" беше парафиран от кмета Иван Тотев днес преди обяд. За полезния отпадък в "Източен" и "Северен" ще се грижи "Еко колект". Договорите са за пет години. Подизпълнител на трите фирми ще бъда общинското предприятие "Чистота", като от тази дейност се очакват стотици хиляди левове приходи. Общината подготвя разяснителна кампания сред населението, за да не хвърляме в съдовете за хартия и стъкло остатъци от храна.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26