Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 1 февруари

Трусовете в градския транспорт и трудата кампания около кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г са централни теми за местните вестници. Автобусите по осемте линии на фирма “Градски транспорт” са спрени, след като общината прекрати договора с Ангел Батаклиев. Няколко дни - до понеделник и най-късно вторник, превоз няма да има по маршрутите на № 26, 11, 9, 17, 21, 25, 36 и 113, пише Марица. Ресорният зам.-кмет Александър Държиков призова пътниците да изтърпят неудобството, докато общината подпише временни договори за шест месеца с други транспортни фирми. Пътниците висяха вчера по спирките, чудейки се къде са изчезнали рейсовете, и се спасяваха с маршрутки и таксита, разказва вестника. Пет-шест фирми ще бъдат наети от общината, докато се проведе конкурс, казва Държиков. Всички превозвачи, които обслужват линии, са предложили помощ. Два маршрута ще бъдат дадени на “Автотранс - 2000” на Димитър Чолаков. Най-големият превозвач в Пловдив - “Хеброс бус” ще поеме № 21. В общината обмислят частична промяна на този маршрут по бул. “Източен” и “6-ти септември”. За линии кандидатства дори и “Меритранс”, чийто автопарк далеч не е от най-новите. В понеделник или най-късно във вторник ще подпишем договори, уверява градската управа.

В Пловдив обаче влиза нов играч – Петко Ангелов, разкрива Твоят ден. Според изданието той е осигурил чисто нови автобуси „Мерцедес” със задължителните екодвигатели „Евро-4” и „Евро-5”. Той дори вече е обещал да назначи поне сто от оставащите на улицата шофьори на спряната фирма. Ще им сложа вратовръзки, костюми и ще има пълен комфорт в новите рейсове, обещава бъдещият транспортен бос, изтъква Твоят ден.

Ще седя на брега на реката и ще чакам да минат труповете покрай мене. Така, с китайски философски цитат Ангел Батаклиев отговаря на въпроса какво възнамерява да прави оттук-нататък, продължава темата Марица. Работниците му са пуснати в едноседмичен неплатен отпуск. Ако през това време разумът не надделее в общината, ще бъдат съкратени, заканва се той. Прекратяването на договора обаче очаквано предизвика яростен протест на шофьорите във фирмата, които остават без работа. Те признават, че не са получавали заплати от ноември, а от 2011г. вземат едва 60 процента от възнагражденията си. Въпреки това шофьорите защититиха собственика на фирмата - Ангел Батаклиев, притеснени за работните си места и с аргумента „По-добре 60 процента от заплатите, отколкото нула", разказва Марица.

Легендарни имена с безспорен авторитет в чужбина ще помагат на Пловдив по кандидатурата му за европейска столица на културата през 2019, съобщават още местните издания. Световноизвестният музикант Милчо Левиев е поканен в инициативния комитет, разкрива Марица. Ханс Шмид, благодарение на когото германският град Есен бе избран за евростолица е другият скланян за консултант, добавя и Твоят ден и изрежда още известни имена. Всички ще бъдат поканени, но не всички се съгласяват да помагат по различни причини, цитират вестниците проф. Даниела Дженева, съветник от ГЕРБ и председател на управителния съвет на фондация “Пловдив 2019”. Мариана Димитрова (НДСВ) предлага в Комитета да бъде включен съветникът от ДПС и шеф на фондация “Рома” Антон Карагьозов. И г-н Георги Гергов има място в Комитета като почетен консул на Русия в Пловдив, номинира партийния си шеф Николай Радев (БСП), разказва Марица. В комитета вече участват над 100 дейци на културата, спортисти, учени и общественици. Голяма част от пловдивчани обаче не знаят, че градът ни кандидатства за европейска столица на културата, атакува организационната дейност по това направление опозицията от БСП, които очаквано подчертават, че упрекът им е към градската управа, разказват вестниците.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26