Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печатът в Пловдив на 19 септември

Причините за падналата чига на сцената на Градския дом на културата и откриването на новия модерен стадион на футболния клуб Ботев са общи теми за Марица и Твоят ден.
50- килограмовата метална чига в Дома на културата е паднала заради прах и повишено триене на механизми, четем в публикациите, които се позовават на експертното заключение. В понеделник желязото се стовари върху трима сценични работници, които получиха контузии като заради инцидента бяха отложени две постановки от фестивала Сцена на кръстопът.
Според експертизата чигата, върху която се закачат декори, не била използвана от седмица. Затова по направляващите механизми се е натрупал прах. В заключението се препоръчва съоръжението да се проверява и смазва.
На първите си страници пловдивските издания публикуват снимки и информации от откриването на новия стадион на Ботев в квартал Коматево. Оценките за спортната база са като най- модерната, ултрамодерна, на световно ниво, бижу. Тя разполага с 5 терена с осветление, трибуна с 2 хиляди места, писта, многофункционална площадка , както и с басейни, джакузита, ресторант, хотелска и търговска част, както и паркинг. Комплексът е изграден за 15 месеца и в него са вложени над 8 и половина милиона лева. Вестниците цитират кмета Иван Тотев, който казва, че това е един от пловдивските проекти, при който инвеститорът е вложил два пъти и половина повече пари от първоначално предвидените.
Собственикът на клуба – банкерът Цветан Василев декларира, че стадионът ще отговаря на най- високите европейски изисквания като целта е да се домакинстват мачовете и на националния отбор. От стабилносттта на развитие на страната зависят и успехите на футболните клубове. Бизнесът няма потребност от нестаблиност в икономическата и социалната система, казва в интервю за Марица Василев.
Двата всекидневника информират и за организирания от община Пловдив конкурс за нова визия на площад Централен, в който ще се включат 50 архитектурни студиа от три континента. Журито, което ще избере проектите ще бъде също с международно участие. Цитиран е председателят на общинския съвет архитект Илко Николов, който обяснява, че в конкурса ще има икономически параметри, за да може общината да си позволи реализацията на проекта. Официалното му наименование е Площад Централен – античност, модерност, визия като старта на неговата реализация може да се очаква най- рано през средата на следващата година.
Биг Брадър за парите на принц Ангел – под това заглавие Марица информира за искането на частен съдебен изпълнител до продуцентите на ВИП Брадър да се запорира сметката , по която ще бъде изплатен хонорарът на Ангел Рашков. Със средствата трябва да се изплатят дълговете на фамилия Рашкови към община Радово, казва пред Марица частният съдебен изпълнител Константин Павлов, но не съобщава сумата, която трябва да се плати.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26