Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 29 октомври 2013

Пловдив под обсада – това е голямото заглавие на Марица днес, придружено с голяма снимка на линейките и такситата, които вчера блокираха булевардите и центъра на града с искане за оставката на кмета Иван Тотев. Линейки с ревящи сирени и 200 таксита с надути клаксони подлудиха Пловдив, четем в публикацията. Като причина за протеста на таксиджиите са посочени наложените от общината солени тарифи. Водачите на жълтите коли недоволстват, че общината издава разрешително за дейността срещу 200 лева, докато в другите големи градове техни колеги плащали 50. Протестиращите настояват също да не плащат такса за престой на стоянките. В същото време вестникът информира, че бунтът не е бил подкрепен от всички таксиджии в града. Шофьорите в шествието са платени, предлагани са им по 50 лева, за да искат оставката на кмета, твърди Йордан Йорданов - управител на една от големите фирми с над 600 коли в Пловдив, цитиран от Марица. В публикацията се уточнява, че последна спирка на жълтия протест е бил митинга на площад Централен, организиран от движението на Николай Бареков.
За исканията на шофьорите, както и за маршрута на техния протест пише и приложението Твоят ден.
Марица информира също, че днешната сесия на Пловдивския общински съвет ще започне с искане за оставката на кмета Иван Тотев. Страстите са нагорещени от миналата седмица, след като бяха разпространени скандалните аудиозапаси с гласа на Тотев от партийното събрание на ГЕРБ, пише изданието. От левицата са внесли и предложение за създаване на комисия, която да провери законосъобразността на най- важните решения за двете години от мандата, подготвени с цел да бъдат върнати от областния управител Венцислав Каймаконов, четем и в Твоят ден.

И ние сме будни – казват пловдивските студенти, цитирани от Марица. Вестникът информира за денонощната безсрочна окупация на 5-та аудитория на Пловдивския университет, започнала в 18 часа снощи. Наш ред е, казват протестиращите студенти, които на вратата на залата са написали, че най- горещите места в ада са запазени за онези, които са неутрални във време на жестока морална криза.
И още едно заглавие на Марица – Карлово на бунт за Куршум джамия. Поводът е решението от 3 октомври на Пловдивския окръжен съд, с което джамията и градинката около нея са върнати на Главното мюфтийство. От вчера в града върви подписка за запазване на джамията като част от културно – историческия център на Карлово и съхраняването на разбирателството между различните вероизповедания. Всекидневникът припомня, че от средата на 70-те години джамията е със статут на паметник на културата, а за това, че сградата и градинката около нея са публична общинска собственост през 98- година се е произнесъл Конституционния съд. Цитиран е и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който твърди, че реституцията е недопустима от морална гледна точка.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26