Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 29 ноември

Втори есемес разплита има ли пловдивска връзка в смъртта на Кирил, информира от първата си страница „Марица”. Пред вестника семейна приятелка на покойния варненски митрополит дава интервю, в което разкрива, че втори есемес е на път да разплете съмненията убит ли е бил дядо Кирил и има ли пловдивска връзка в смъртта му. Здрав-прав човек не може да се удави така, казва пред всекидневника Грета Христова. Иначе с най-голямото си заглавие „Марица” съобщава, че пловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу събрата му Галактион Старозагорски. На заседанието Гавраил Ловчански потвърдил, че и до него е стигнала информация за опит да бъде отровен Галактион. Искрено загрижен съм за моя събрат и настоявам тези информации да бъдат проверени, настоява Николай Пловдивски. Скандали тресат клира, след като д-р Константин Тренчев разкри, че приживе Кирил Варненски му споменал, че има заплахи за живота му, а пък Галактион бил тровен системно, коментира „Марица”. Зад покушенията стояли кръгове около митрополит Николай.

Едни 895 хиляди разлюляха съветниците в Пловдив – с това заглавие пловдивската притурка на „Труд” и 24 часа „Твоят ден” разказа за вчерашната общинска сесия. Последните пари от компенсацията за софийските бали, приети в Пловдив, предизвикаха буря в местния парламент. С извънредно предложение кметът Иван Тотев поиска парите да се насочат за погасяване на такса смет за общински сгради. Градската управа дължи на себе си близо 5 милиона лева местни налози. С писмо министърът на финансите Петър Чобанов отказал да приеме корекции на обектите, за които целево се ползват средствата, получени срещу балите. Той изтъкнал, че пловдивската община много често променя списъка. В него фигурирали изграждане на нова детска градина в район „Западен”, проектиране на парк на ул. „Кап. Райчо”, реконструкции на улици. След отказа на финансовото министерство да приеме тези обекти, кметът реши да прехвърли въпросните пари за погасяване на налози, които дължи самата община. „Отношението на централната власт към Пловдив не е благосклонно. Ако не предприемем действия, тези средства ще бъдат загубени и ще отидат в републиканския бюджет”, обяснява Тотев. Той недоумявал как един министър определял кое е приоритетно за един град и кое – не.

Отново „Твоят ден” информира, че островът Адата в река Марица ще бъде превърнат в градски парк с развлечения. Сега той е необитаем и до него няма достъп, макар да се намира в чертите на града. Някога пловдивчани са ходели там и са си устройвали пикници, припомня изданието. Заместник-кметът Димитър Кацарски обяснява, че в момента островът е държавна собственост и реститути водят дела, за да си върнат собствеността. Местният парламент прие интегриран план за градско развитие, разработен от консорциум „Пловдив 2020”. Програмата включва ново трасе на бул. „Източен”, което да минава зад турските гробища и да улесни движението към моста. Проектантите са включили и пробив под централна гара, както и нов път, успореден на жп линията, който да свързва Коматевския възел и надлез „Родопи”.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26