Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 9 януари 2014 година

„По заповед от Брюксел 15 станции за 25 електромобила” е водещото заглавие на днешната „Марица”. Вестникът пише, че в разширения център на Пловдив ще бъдат монтирани 15 устройства заради регламент на Еврапейската комисия, който задължава властите да осигуряват възможност за зареждане на екологичните електромобили. В подзаглавие „Марица” отбелязва обаче: „Колите на батерии некак не са екологични, защото за тях няма зелена енергия.” Всекидневникът цитира специалисти в бранша, които твърдят, че пак отбиваме номера с изпълнението на задачите от Брюксел. Те уточняват, че според европейския регламент електромобилът е екологичен, ако се зарежда със зелена енергия, произведена от слънчева светлина или други възобновяеми източници. В Пловдив колонките ще се зареждат от мрежата на ЕВН, а токът, който се произвежда от крайградските електроцентрали, никак не е екологичен. „Марица” пише още, че анализаторите дори твърдят, че колите на метан вредят много по – малко на околната среда от електромобилите, чиито батерии не се зареждат със зелена енергия. В момента под тепетата са регистрирани малко над 20 електромобила, а в цялата страна бройката им все още е под 100 отбелязва вестникът.

„Пловдив влезе в най – големия виртуален пътеводител” – съобщава днешното регионално издание „Твоят ден”. Там четем, че Пловдив е единственият български град, включен в световния туристически пътеводител „Покет гайд”. В него участват над 100 от известните места в света. Изданието цитира коментара на кмета Иван Тотев, който смята, че това е голям пробив. Той демонстирал с телефона си как функционира приложението. В него е качен един маршрут с 16 емблематични обекта – най – знаковите археологически обекти като Римския стадион, Античния театър, а също и възрожденските къщи. Туристът върви с телефон в ръка, следвайки картата с култерните забележителности. Когато стигне примерно до Малката базилика, кликва върху апарата и в същия миг се появява аудиозапис, който разказва подробно на английски историята на паметника, онагледена с картини. „Твоят ден” цитира и зам.-кмета Стефан Стоянов, според когото това е най – модерният начин за представяне на туристическа информация. По думите му, Атина, например, е представена с четири отделни маршрута, от които единият е прочутата улица „Плака” под Акропола. Кметът Тотев е категоричен, че ще бъдат допълнени още зебележителности от Пловдив в популярното туристическо приложение. От общината очакват това да доведе до ръст на индивидуалните туристически посещения.

„Общината в „паяков” капан” е друго водещо заглавие на „Марица”. Вестникът информира, че община Пловдив ще купи свои паяци и сама ще извършва репатрирането на колите на нарушителите. Сега неправилно спрелите автомобили се вдигат с техниката на Консорциум „Паркинги и гаражи” по договор с общината, който изтича през ноември. Зам.-кметът по обществен ред и сигурност Александър Държиков заявява, че нямат намерение да наемт отново чужди машини, защото за общината договорът е неизгоден. „Марица” обяснява, че машини на консорциума работят с екипи на общинското предприятие „Паркиране е репатриране” при задължителното участие на служители от Общинска полиция. Само 30 процента от паричните постъпления влизат в в градския бюджет. Останалите две трети от приходите прибира консорциумът. Така е от години. Зам.-кметът Държиков твърди, че са на загуба, защото приходите не покриват разходите. По думите му на месец се вдигат средно между 700 и 850 автомобила и общината получава около 10 000 лева. Държиков отбелязва още, че договорът с консорциума не осигурява денонощно репатриране, тъй като четирите паяка работят от 8 сутринта до 19 часа.

„Настаняват 78 сираци в чисто нови жилища” – пише изданието „Твоят ден”. То цитира зам.-кмета Георги Тютюков, който съобщава, че от 1-ви февруари в Пловдив ще заработят шест чисто нови социални заведения. Те ще приютят 78 сирачета на възраст до 18 години. Вече е набран персонал от детегледачи, психолози и медицински сестри – съобщава отще зам.-кметът Гюгюков, уточнявайки, че престои два екипа да тръгнат по домовете в страната, за да приберат пловдивчанчетата в тях.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26