Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 5 февруари 2014 година

Корупционен скандал в общината е водещата тема на днешните пловдивски издания. „Рушвети в транспорта” е заглавието от първата страница на вестник „Марица”, а регионалното издание „Твоят ден” съобщава „Превозвач събирал подкупи за общинари”. Изданието обяснява, че мегаскандалът с раздаване на пари от транспортни босове за общинари е разкрил управителят на фирма „Хуброс бус” Веселин Дошков. А „Марица” допълва, че в корупционния скандал са забъркани бившият заместник-кмет Александър Константинов, ексдепутатът от ГЕРБ Костадин Язов и общинският съветник от БСП Николай Радев. На пресконференция при областния управител Дошков назова тримата като участници в рушветчийска схема в битката на превозвачите за автобусните линии в миналия мандат – пише Марица”. Дошков намесва имената на Кольо Радев и Сашо Константинов, обяснявайки как били събирани пари за рушвети за кого ли не. А бившият депутат Костадин Язов го заплашил, че ако фирма „КЗТ Златанови” не получат две линии, ще обърне конкурса с главата надолу. Изданието „Твоят ден” добавя още от думите на Веселин Дошков, който заявява, че парите за рушвети били събирани от друг от пловдивските превозвачи – Димитър Чолаков, шеф на фирма „Автотранс 2000”. Споменават се суми от 2-3-5 хиляди лева, някои от които били давани на ръка на преносител – племенника на Чолаков. „Твоят ден” публикува лаконичния коментар на бившия зам.-кмет Александър Константинов, който отсича: „Ще го съдя!”, визирайки обвиненията на Веселин Дошков. Другият замесен в скандала – общинският съветник от БСП Николай Радев заявява пред изданието, че не иска да влиза в мръсотията на тези хора, защото се счита за достоен човек и не желае да се цапа с техните боклуци. Отговорът на бившия депутат Костадин Язов също е оскъден, но категоричен: „Нямам представа за какво говори.”

Продължавайки темата транспорт, „Марица” информира за подозренията на превозвачите, че конкурсът за осемте градски линии в Пловдив вече е нагласен за Димитър Чолаков. Вестникът припомня, че след среща с превозвачите кметът Иван Тотев е обещал, че критериите за конкурса ще бъдат готови до края на януари. „Марица” добавя и позицията на Иван Тотев: „Няма да позволим извиване на ръце”. Кметът заявява, че условията на конкурса за осемте линии ще бъдат оповестени днес. Градоначалникът декларира, че са подготвили най – прозрачните и най – завишените критерии, каквито не е имало в Пловдив досега. Няколко частни фирми нямат право да диктуват правилата – отсича Тотев.

„Превозвачите на протест от днес”- добавя по темата „Марица”. Вестникът пише, че шестте пловдивски фирми започват от днес 15-дневен символичен протест. Те настояват да не се допускат маломерни автобуси, като най – много точки да се дават за нови рейсове с климатици и нисък под, удобен за инвалиди и майки с деца. Минималният екологичен клас са евро 3 и 4. Всекидневникът цитира заканата на превозвачите, че ако общината не изпълни тези искания, след две седмици фирмите ще започнат да спират автобусите по градските и извънградските линии за един час. След един месец са готови да предприемат ефективна стачка, но вече с искане за оставка на кмета Иван Тотев.

„Запалиха беемвето на Манчора” – четем още на трета страница на „Марица”. Всекидневникът пише, че Беемвето седмица на бившия борец Красимир Манчоров е било запалено вчера сутринта пред блока му в ж.р „Тракия”. Колата е залята със запалителна течност, а след това е драсната клечката. Отмъщение и дългове са версиите, по които работи полицията – съобщава „Марица”. И припомня, че Красимир Манчоров е син на известния треньор по борба Димитър Манчоров и самият той тренира борба и участва в български и международни турнири. „Има различни версии за начина му на препитание, но официално Красимир Манчоров е съдружник в строителна фирма." – добавя всекидневникът. И цитира коментара на Манчоров – „Нямам дългове, нито ревниви гаджета”. По темата подпалвачи „Марица” добавя, че все още не са открити подпалвачите на джиповете на депутата Антоний Йорданов, запалени през януари пред дома му.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26