Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 17 февруари 2014 година

Майка осъди методиката за прием чрез централизирано класиране в общинските ясли и детски градини,заради критерий „месторабота на родителя”.Радостина Цанева,която работи като следовател в Окръжната следсктвена служба,и съпругът и Пламен,ръководител полети в авиобаза Граф Игнатиево,атакуват тази точка от Приложение 2 на решението на Общинския съвет,пише Марица.Те са поискали отмяна на адресната регистрация на местоработата към административния район на детската градина.Магистратите определили точката като дискриминационна и постановяват да бъде отменена.До този момент обаче това не е направено,добавя Марица.
Мотивът на Цаневи да заведат дело е,че синът им Християн не бил класиран по нито едно от петте желания за забавачка в район „Северен”,където живеят.Приетите преди него били с 19 и 20 точки,а 3-годишният малчуган не можел да събере повече от 18,тъй като родителите му не работят на територията на района.Детето не било класирано нито по врото,нито по трето желание,родителите ги пренаредили и се оказало ,че именно критерият за месторабота е решаващ.
Решението на магистратите не е обжалвано от Общинсккия съвет и въпреки това в електронната система за централизирано класиране на сайта на община Пловдив кък момента тази точка все още фигурира в заявлението,с което родителите кандидатстват.Поредното предстоящо класиране е на 19 февруари,припомня Марица.Общинският съвет ще направи разпоредените от съде промени,но те ще влязат в сила от 1 април.

15 дела е завел срещу район „Северен” и Изпълнителната агенция „Пътна инфраструктура” пловдивският бизнесмен Радослав Стоянов,четем в Марица.Той е собственик на няколко таксиметрови автомобила и води истинска война срещу институциите заради пътния участък между Пловдив и Рогош,който е осеян с огромни дупки,допълва изданието.Всеки път,когато някой от автомобилите му попадне в дупка,Стоянов пуска нова жалба в съда.До този момент нямва нито едно загубено дело.”Няма да се откажа,въпреки че процедурите са тромави,а институциите правят всичко възможно да ме откажат.Само че аз плащам данъци,пътни такси,всичките ми автомобили са с винетки и затова очаквам колите ми да се движат ро нормални пътища ,а не по вулканични кратери,казва пред Марица Стоянов.При всяко произшествие той се обажда на 112 и вика КАТ.”Първо,естествено ми отказват,но аз съм изключително настоятелен.След десетото позвъняване обикновено идват.Но от няколко месеца насам вече не изпращат патрул и произшествието вече се доказва със свидетелски позакания,казва още бизнесменът.Претенциите,които той има към общината или агенцията,са в рамките на фактурите,които получава след ремонтите на повредените таксита.Най-голямата щета,която до този момент общината е платила ,е 7000 лева за изкливен заден мост,допълва Марица.

Истинска битка се разрази между издателствата,месец преди крайния срок за подаване на заявките за безплатните учебници,пише Марица.Според постановлението на Министерството на образованието и науката,заявките за следващата година следва да бъдат изготвени след избор на педагогическия съвет и с участието на училищното настоятелство по предложение на учителите,които ще преподават по дадения предмет.В немалко случаи обаче директорите еднолично ввземат решение,добавя Марица.тази година изборът е по-голям,което предполага и по-голяма сигурна печалба за издателит,той като изтича тригодишият давностен период за употреба на книгите за 3,5,6 и 7 кл и наполовина за 2 и 4.

Марица и приложението Твоят ден пишат за посрещането в църквата „Света Марина” на светите мощи от великомъченица Параскева-Петка.Те бяха донесени от игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий.Мнозина носеха и си раздаваха чисти топки памук,които да докоснат до светинята и да занесат вкъщи като безценна духовна благодат.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26