Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 19 февруари 2014 година

„Терорист от Ал Кайда заловен в Пловдив” – четем в днешната „Марица”. Във водещата си публикация вестникът съобщава, че терористът е задържан от пловдивския Окръжен съд. Срещу Сюлейман Сидики има две обвинения в тероризъм, а той има европейска заповед за експулсиране, тъй като на 29 януари избягал от заседание на съда в Германия. „Марица” обяснява, че 27-годишният мъж е роден в Кабул, но преди години напуснал Афганистан с родителите си и семейството се заселило в Хамбург. През 2009-та Сидики заминал за Пакистан с „Хамбургска туристическа група”. Там се присъединил към терористите от „Ислямско движение на Узбекистан” и дал клетва за вярност към водача Тахил Йолдачев. Минал през тренировъчен лагер, където го обучили да стреля с автомат „Калашников”, а след това участвал като актьор в рекламен клип „Предимствата на джихада”, който се разпространявал на немски. Всекидневникът разказва и за кариерата на Сидики, която продължила в Ал Кайда. След като през 2009-та се завърнал в Хамбург терористичните увлечения на афганистанеца станали достояние на немските власти, които започнали срещу него наказателно производство. На 29 януари Сюлейман Сидики бел изправен пред съда, но избягал по време на заседанието и бил обявен за издирване. Заловен е в Пловдив от агенти на ДАНС. „Марица” съобщава за искането на служебния защитник афганистанецът да бъде освободен заради липсата на доказателства по повдигнатите престъпления, но пише, че съдът е пренебрегнал защитната теза и е уважил искането на прокуратурата. Така Сюлейман остава зад решетките. Делото за екстрадицията му ще се гледа в петък.

Криминалната тема продължава и регионалното издание „Твоят ден”, където четем: Топ полицай поема тежките престъпления в Пловдив”. Изданието пише, че досегашният шеф на полицията в Асеновград Запрян Стоянов ще оглави новия сектор „Общи престъпления” в пловдивската областна дирекция на МВР. Отделът ще се занимава с убийства, въоръжени грабежи и крупни кражби. „Твоят ден” припомня, че Стоянов е известен като добър професионалист, а преди време е бил началник на Криминална полиция. Изданието добавя, че все още не е известно кой ще го замести на поста в Асеновград и припомня, че без титуляри все още са три районни управления в Пловдив, а наскоро 50 служители на дирекцията са били изпратени в пенсия и редиците са оредели.

Обща тема за двете пловдивски издания е искането на пловдивски педагози за по – строги мерки, за да се върнат добрите традиции в българското училище. „Педагози срещу голи пъпове и скъпи дрехи в клас” е заглавието, избрано от „Твоят ден”, а „Марица” представя темата със заглавие „Учители пенсионери искат вечерен час и униформи”. Изданията съобщават, че исканията са от Гражданското движение в полза на образованието „Христо Г. Данов”. Членове на организацията са учители пенсионери, които настояват за вечерен час, задължителни униформи и максимум по два учебника по предмет, написани на разбираем език от базови учители, а не от професори. Пловдивските педагози са категорични, че само това е начинът да се сложи край на агресията и да се вдигне реномето на учителите. Председателката на организацията Велика Янакиева заявява, че в училищата се задълбочава социалното разделение между децата, тъй като много от тях не могат да си позволят да носят скъпи маркови дрехи, но това ще се ликвидира с въвеждането на задължителни униформи. Като дългогодишен преподавател по литература Янакиева твърди, че стилът на учебниците е неразбираем и за учениците, и за преподавателите, затова учебниците и помагалата трябва да се подготвят не от професори, а от базови учители. Зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева подкрепя предложенията на Гражданското движение в полза на образованието – отбелязва „Марица”, допълвайки, че тя е поела ангажимент да ги внесе в министерството.

„Строят нова гимназия в Маноле” четем в изданието „Твоят ден”. Профилираната гимназия ще е за земеделие и екология и ще бъде построена с отпуснатите от правителството 5 милиона лева от фонда за регионално развитие. Кметът на община „Марица” Димитър Иванов съобщава, че учебното заведение ще подготвя кадри за модерно селско стопанство. Предвижда се в сградата му да се пренесе съществуващото в момента основно учишлище в селото. „Твоят ден” допълва, че проектът включва и изграждане на покрита спортна зала с 450 места. Тя ще бъде използвана от клубове на територията на общината, тъй като подобна няма.

„Млади пловдивчани на опашка за къщи на село” – с това заглавие „Марица” обобщава обърнатите тенденции на пазара на имоти. Те отчитат, че все повече млади българи предпочитат да заменят апартамент в града със спокойната тишина на къща на село, с уютен двор, където да отглеждат своите деца. Вестникът отбелязва обаче, че предложенията за търсене и предлагане на луксозен еднофамилен дом се разминават с около 70 000 евро.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26