Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

вестниците в Пловдив на 25 февруари 2014 година

Общината се отказа да строи подземен паркинг под езерото с Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина,пишат Марица и приложението Твоят ден.Проектът ще да се реализира в бъдеще,но на този етап ще правим само фонтаните,защото финансовото състояние на общината не позволява да заделим в момента средства за паркинг,цитират изданията кмета Иван Тотев.Марица добавя,че с това решение се слага край на студената война между природозащитниците и градската управа за прословутия гараж,продължила близо една година.За днес е насрочена първа копка на следващите два етапа на реконструкцията на Цар Симеоновата градина.Те предвиждат възстановяване на всички водни площи като най-значителната инвестиция отива за възстановяването на Пеещите фонтани.От езерото се премахват бетонните брегове и ще се заменят с пясъчни.Инвестицията е за над 1 милион и 700 000 лева.Комисия от Министерството на културата идва утре в Пловдив и два дни ще умува за съдбата на фонтана „Деметра”,допълва Марица.Вариантите за него са два-реставрация или копие,казва пред изданието архитект Петко Прокопиев,по чийто проект се реконструира Цар Симеоновата градина.”Деметра е творение на италианския скулптор Арнолдо Дзоки,изпълнено от чугун в чест на първото българско изложение в Пловдив през 1882 година.Фонтанът е обявен за паметник на културата и е в окаяно състояние,защото от години не се поддържа,допълва Марица.

Марица и Твоят ден пишат и за представения вчера проект за реконструкция на бившия Партиен дом.Панорамен ресторант,от който ще се открива красива гледка е акцент в класирания на първо място проект за преустройство на сградата.Разработката е на архитект Чавдар Тенев.Тя предвижда 12-етажната сграда на площад „Централен” да се надгради с две нива.Най.отгоре ще е въпросният ресторант,който денонощно ще се посещава от туристи.Те няма да минават през сградата,в която сега са настанени общински служби,а ще ползват външен панорамен асансьор.8 проекта са участвали в конкурса.Предпочетена е разработката на архитект Тенев,защото предлага най-високия енергиен клас А на сградата.Фасадата и ще е от стъкло.Пари за проекта ще се търсят от програмата за енергийна ефективност ЕОКО,а стойността на първия етап се изчислява на 4 милиона лева,добавя Твоят ден.

В репортаж под заглавие „Асфалтът цъфна преди овошките” Марица описва състоянието на част от централните улици на Пловдив.Най-опасно е Голямоконарско шосе и асфалтираната част от бул. „Васил Априлов” от северната страна на река Марица.Източното платно на моста е в ремонт,западното е кръпка до кръпка,но дупки няма,описва Марица.Принудителният слалом за шофьорите започва веднага след моста.Пред ресторант „Хитър Петър” върху настилката са цъфнали най-малко пет дълбоки кратера.Точно преди кръстовището зее яма,подобна на фуния.След кръстовището асфалтът на шосето е сцепен по средата,а пукнатината е поне три пръста широка.Шахта без капак на западното платно на бул „Васил Априлов”,точно пред сградата на областната управа,допълва отчайващата картина на амортизираните градски пътища,пише още Марица
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26