Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 27 февруари

Студенти не знаят с колко букви пишем, четем от първа страница на Марица. След поредицата реформи в образованието първокурсници-педагози бъркат подлог с допълнение, не могат да изброят личните местоимения, пояснява изданието. Шокиращите изводи са направени по време на кръгла маса за проблемите в обучението по български език в средното училище, проведена в Стария град. От проучване сред студентите на университетския преподавател Теофана Гайдарова се оказва, че буквите в родната азбука варират от 28 до 34, а почти никой от първокурсниците не успял да улучи правилния отговор за броя на звуковете. Мнозина нямали ясна представя за дяловете на граматиката, а на въпрос „Какво изучава морфологията?” се срещали отговори от типа „редактирането на думите и изреченията”, четем в Марица.

Подробностите за успешната полицейска операция, предотвратила отвличане на жената на пловдивския бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла са представени на цялата страница „Репортер” на Марица. Полицаите са арестували похитителите ден преди да започнат реализацията на престъпните си намерения. Отвличането е планирано от двама рецидивисти от Гълъбово и Костенец, които не е ясно защо са набелязали пловдивския бизнесмен, разказва Марица. Те предложили на трети да се включи, който обаче ги предал в полицията, допълва изданието.

Лъскат Бунарджика за 3 март, е водещата тема на Твоят ден. С репортажна снимка от първа страница изданието показва, как на входовете на Пловдив са поставени 153 нови национални трикольора. В притурката на Труд и 24 часа е поместена и програмата за честването на националния празник. Словото тази година ще произнесе председателят на фондация Български културен форум Любозар Фратев.

Лекари искат още 200 милиона за здраве, съобщава от първа Твоят ден. За актуализацията на бюджета за здравеопазване настоява регионалната колегия на БЛС в Пловдив, пояснява вестникът.

Марица от първата си страница съобщава за тежък криминален инцидент – масов бой завъртяха боксьори. Две бригади арменци са влезли в пряк сблъсък пред Планет клуб в събота. Свадата започнала заради дребна закачка между боксьорчета от две компании, но буйната арменска кръв се разбушувала, напрежението ескалирало и всяка от групите решила, че трябва да защитава честта си. Част от участниците в мелето били въоръжени с ножове, а друга с пистолети, разказва Марица. В скандала се намесила полицията, която предотвратила ескалацията на напрежението.

Фонтанът на Деметра се разпада, съобщава във водещ материал на страница „Градът” Марица. Това е установила проверката на комисия от Министерство на културата. Паметникът, създаден от италианския скулптор Арнолдо Дзоки през 1892г. е буквално разяден от ръжда. Специалистите ще решат днес дали творбата да бъде прибрана в музея, а на нейното място в Цар Симеоновата градина да бъде поставено копие, научаваме от Марица.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26