Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 4 март 2014 година

„Всеки десети лев в Пловдив се харчи за издръжка на чиновниците”- с това заглавие днешната „Марица” обобщава данните на статистиката. В подзаглавие се уточнява: „Бизнесът под тепетата спечели 854 милиона лева, държавата връща 92 милиона от тях”. „Марица” припомня, че през 2014-та Пловдив разполага с 219 милиона лева за всички дейности. И отбелязва, че малко над 15 милиона лева от тях отиват за заплатите, осигуровките и издръжката на общо 609 служители в централната община и шестте кметства , а също така и за Общинския съвет. Заедно с харчовете по ремонти и за данък сгради бюджетът на властта достига 17 и половина милиона лева – обобщава вестникът. Цитиран е и кметът Иван Тотев, според когото администрацията харчи 2,8 процента от бюджета. Тотев припомня още, че заплатите на служителите не са увеличавани от няколко години.

Представяйки подробни разчети за харчовете на общината по пера, „Марица” обръща внимание и на бизнеса. В друго заглавие всекидневникът съобщава „Едва 2 на 1000 фирми в региона са в големия бизнес”. В публикацията се уточнява, че 64 процента от фирмите в Пловдив са се погрижили за благосъстоянието на държавните и общинските чиновници. Според статистиката точно толкова компании са излезли на печалба през 2012 година. Статистиката за 2013-та още не е готова, но анализаторите не очакват значителна промяна в статуквото. Общата печалба на пловдивския бизнес възлиза на близо 854 милиона лева – съобщава „Марица” и уточнява, че заработеното от наши фирми се налива в държавната хазна чрез данък печалба, а оттам под формата на субсидия за общината в Пловдив се връщат малко над 92 милиона лева, според бюджета на местната администрация за тази година. В Пловдив-област оперират около 34 700 фирми, като девет от всеки десет са микро с персонал до девет души – обобщава още вестникът.

Регионалното издание „Твоят ден” продължава темата бизнес, но с акцент върху агробизнеса. „Пчелари от цял свят се събират на форум днес” пише в заглавие изданието и обяснява, че Първото международно пчеларско изложение ще се проведе в рамките на откриващата се в Пловдив селскостопанска изложба „АГРА” от днес до 8-ми март. Световни и български фирми ще покажат новости в пчеларския инвентар и ще споделят опита си. Проблемите в сектора у нас и в Европа е тема на конференция, която ще се проведе днес в Конгресния център на панаира – пише „Твоят ден”. Изданието цитира официалната статистика, според която за последните години броят на пчелните семейства в страната е намалял с 30 %. Наполовина пък са се стопили хората, занимаващи се с тази дейност. Ако тенденцията продължи, има опасност за опрашването на насажденията – предупреждават пчеларите. Тревога буди и фактът, че малко млади хора се занимават с отглеждане на пчели – пише още „Твоят ден”, допълвайки, че болшинството пчелари са над средна възраст.

И пак по темата земеделие „Твоят ден” съобщава в заглавие „Замесват хляб на мира с ръж от Съединение”. Изданието цитира председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, който съобщава, че ръж от Съединение ще бъде изпратена в Германия, където ще се замеси и изпече хляб на мира. Именно на земя на Вукодинов са засети семената, взети от мястото на съборената Берлинска стена – уточнява „Твоят ден” и допълва, че фермери от 12 държави са получили от същия посадъчен материал и ще отглеждат ръж. Идеята е след това от цялото количество да се произведе брашно, а от него – огромен самун. Вукодинов обяснява още, че на 30 септември ще се съберат в немската столица на конференция, а на 1 октомври ще разчупят и раздадат хляба.

„Апаши свалиха по светло кабели за тролейбуси”- четем още в днешната „Марица”. Вестникът съобщава, че крадците на кабели са триумфирали покрай 3 март. За трите почивни дни покрай националния празник те са смъкнали кабели за стотици хиляди левове в Пловдив. 93 метра жици са били срязани по светло от тролейбусната мрежа в жилищен район „Тракия” – уточнява всекидневникът, допълвайки, че специалисти са прибрали 600 метра проводници на ЕВН през почивните дни. Ударът срещу тролейбусните жици станал на обръщалото току на входа на депото в „Тракия” – пише „Марица”. Отбелязано е още, че другият сериозен удар през почивните дни е в „Кършияка”, където са изчезнали над 600 метра от електропреносната мрежа.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26