Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 7 март

Арена Армеец и в Перущица – с това заглавие Марица информира за първата копка на зала за 14 вида спорт в града, който е с традиции в баскетбола. Залата ще се простира върху 7,3 декара, като изграждането й става по спечелен от общината проект за близо 6 милиона лева. Ще има и прилежаща по-малка за фитнес и релакс, а трибуните ще са на три етажа. Комплексът ще бъде построен по всички европейски изисквания, с паркинг за 120 автомобила. Залата трябва да е готова до 27 май 2015, съобщава вестникът.

На втора страница той продължава темата за разпределението на парите от общинския бюджет по програмата „Пловдив за младите” със заглавието „Харчим 200 000 за водни рисунки и футбол на малки вратички”. Повод за материала е фактът, че общинската съветничка Гичка Кърнева е спечелила втори проект по програмата, финансирана от градския бюджет. Комисията, в която са избрани 7 съветници, и заместник-кметът по младежки дейности Георги Титюков одобри вчера сумата от 4700 лева по проекта на сдруение „Жените за Пловдив”, чийто ръководител е Кърнева. Както „Марица” писа, за първия й проект са одобрени 6000 лева. С тези пари екипът, в който участва общинската съветничка, е обучил 25 деца да рисуват върху вода. Сега за 4700 лева Кърнева ще организира едномесечни курсове за 20 безработни младежи за фризьори, обущари, хлебари шивачи. Макар че е силно съмнително, че за един месец дори най-пъргавият чирак може да се научи да прави прически, да шие и да ремонтира обувки, коментира изданието.

От първата си страница „Марица” алармира за притесненията на жителите на пловдивското село Болярино, които на 4 април ще решават дали да преминат към гражданско неподчинение заради изграждането на нова кариера за варовик край селото. Тревожното челно заглавие на вестника е „Взривяват камъни на метри от тръбата за газ и петрол”. Според местните жители експлоатацията на находището край Болярино крие рискове и за съседните населени места – Раковски, Шишманци и Белозем, който е известен като „европейското село на Белия щъркел”. В Болярино вече събират подписи срещу новата кариера. Зад жителите застава и кметският наместник на селото.

Смолянският театър възкръсна, пише още вестникът, който съобщава, че Родопският театър е възстановен с решение на правителството. Драмата в града беше преобразувана през 2010-а, като техническите служби и самата трупа се вляха в Пловдивския театър, който се превърна в стопанин на сцената „Николай Хайтов” в Смолян, припомня изданието. В началото на миналата година обаче целият състав беше съкратен. След закриването се надигна обществено недоволство. Много именити творци начело със Стефан Данаилов, Юлия Огнянова, Теди Москов, Валя Балканска, Мая Новоселска и Мариус Куркински скочиха срещу екипа на Вежди Рашидов. Постановлението на правителството от 5 март ревизира действия от периода 2010/2011, , довели до сливане на драматични и куклени театри на териториален принцип, обяснява „Марица”, като посочва примери от страната.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26