Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 19 март

Проверката на Окръжната прокуратура в Пловдив не показа данни за престъпление на кмета на Пловдив - Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство, съобщиха от държавното обвинение. Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, бе изпратен от неизвестен източник до някои медии на 21 октомври миналата година. В него Тотев обяснява как Общинският съвет на Пловдив взима нарочно незаконосъобразни решения, за да бъдат те връщани от областния управител Вецислав Каймаканов и така той да обира общественото недоволство от нереализирани градски проекти. При проверката на прокуратурата обаче такова нещо не е установено. Заради това е решено да не се образува дело срещу кмета. Според обвинителя разговорът може да се разглежда единствено като поставящ въпроси за нивото на политическата култура и фразеология, за степента на политическо противопоставяне в страната и евентуално за механизма на мобилизиране и стимулиране на партийни активи, обяснява Марица.

Съдът връща Иванка Киркова, бившата началничка на РИО в Пловдив влиза на бял кон в инспектората – гласи челното заглавие на в. Марица. Това е факт след като ВАС е отменил заповедта за уволнението и. Иванка Киркова напусна поста в края на септември след лудо преследване с пратеници на образователното министерство, припомня Марица. Огорчена, тогава тя публикува обръщение към колегите си в мрежата, в което декларира, че не е партийно обвързана, заради което обаче е получила всички проблеми.

Пловдивските утайки от пречиствателната станция ще се карат в Шишманци, селото се вдига на бунт – гласи челното заглавие на регионалното издание Твоят ден. Това е експеримент, така ще се получава и торф. Идеята е при компостиране на утайките влагата рязко да намалее, при което се отделя метан. Крайният продукт може да бъде използван за рекултивация, обяснява директорът на ВиК Пловдив Манол Генов пред този вестник. Ще се използва специален транспорт, който не изпуска нищо по пътя, уверява той. Експериментът стартира от следващата седмица. За тон утайки водното дружество ще плаща на екозавода за преработка на отпадъци по 40 лева. Годишно пречиствателната станция събира по 20 000 тона утайки. Кметовете и хората на околните села Шишманци и Белозем обаче рязко протестират. Започваме подписка, ако утайките застрашават здравето ни, няма да ги допуснем, заканват се кметовете на двете села. Хората протестират, че и сега миризмата от битовите отпадъци на Пловдив не се трае, само утайки ни липсват! В подножието на екозавода пък клетките преливат от боклук, негодуват жителите, разказва Твоят ден.

С 10 стотинки ще поскъпне водата в Пловдив, ако ДКЕВР одобри предложението на ВиК за вдигане на цената – съобщават пловдивските вестници. Предложението е тя да нарасне от 1.10 до 1.20 лв. за кубик, без ДДС. Цената за битови абонати не съответства на разходите, коментира шефът на ВиК Манол Генов. Според него Пловдив е град с по-ниски цени от доста други градове. В Бургас например се плаща 2,50 лева, в Добрич 3,20 лева и т.н. Според данните на дружеството малцинствата в Столипиново дължат 1,8 млн. лева, а останалата част на „Източен” има борч 2,2 млн. лева.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26