Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 1 април

Пловдивската община слага край на хартиените бележки, които родителите представяха при кандидатстване на хлапето им за детска градина, пишат Марица и Твоят ден. Родителите няма вече да набавят документи от склужба ГРАО за липса на задължения, а това ще става по електронен път, цитират изданията заместник-кмета по образованието Стефан Стоянов. Промяната влиза в сила от днес и целта и е да улесни приема на децата. Системата ще проверява автоматично данните както на детето, така и на родителите за това дали имат задължения към градската хазна. Всички заявления за кандидатстване ще се подават оттук насетне само по електронен път. Следващото класиране е на 17 април. Разширяват се и социалните критерии за прием в детските градини. По-голямо предимство ще имат децата на инвалиди. Досега такова ползваха ако един или двамата от родителите са освидетелствани 71 процента. Границата сега е свалена на 51%. Предимство ще имат и децата от многодетни семейства,както и осиновените деца.
Новата методика обаче въвежда и временна санкция за родители, чиито деца два пъти са били ксласирани за детска градина, но не са се записали. Сега те ще пропускат третото класиране за срок от 45 дни. Според заместник-кмета Стоянов в момента има около 160 незаети места в градините. Приблизително толкова са и неудовлетворените молби по районен признак. Повечето родители искат прием в районите „Централен” и „Северен”, а свободните места са предимно в „Южен”, „Източен” и „Тракия”, допълват Марица и Твоят ден.

Пловдивски активисти ще сезират Комисията за защита от дискриминация заради мизерните стипендии за висок успех в елитните гимназии, пише Марица. В началото на годината от Министерството на образованието, според изданието, са направили шумен пиар, в който се съобщаваше, че стипендиите за висок успех ще достигнат 50 лева. По-късно се разбра, че акцията е поредният кьорфишек. Стипендиите се разпределят на калпак между училищата. Така най- ощетени са децата от училищата, където отличните оценки се защитават най-трудно. В същото време в професионалните гимназии пари за успех взимат деца, които на външно оценяване не могат да направят и четворка, допълва Марица. Училищното настоятелство на Математическата гимназия вече е изпратило писма до Министерството на образованието и науката и до Народното събрание, в което настоява да се спазват поне правилата, при които са раздавани поощренията миналата година. Проблемът назря с въвеждането на Постановление 33 на Министерския съвет. Според новия нормативен документ сумата, която държавата отпуска, зависи от броя на учениците, а не на отличниците, припомня Марица. Всяко училище има право да увеличи размера по вътрешните правила, които въведе.

Текст, който има всички характеристики на първоаприлска шега, публикува Марица на челна позиция. Заглавието е „Тролейбусите тръгват”. Посочва се,че това ще стане догодина, след като бъдат закупени 60 съвсем нови возила. Доставката е на приблизителна стойност 15 милиона евро и ще се реализира по оперативна програма „Транспорт” като безвъзмездна финансова помощ. Още 5 милиона евро се залагат в проекта за реконструкция на контактната мрежа, допълва Марица. Между министъра на транспорта Данаил Папазов и кмета Иван Тотев вече са проведени разговори за възстановяване на електротранспорта под тепетата, твърди изданието. Министърът е уверил градоначалника, че Пловдив има твърди гаранции и сигурна подкрепа на правителството по проекта. Условието, поставено от министерството, е общината да създаде смесено дружество с „Градски транспорт” АД, чиито мажоритарен собственик е Ангел Батаклиев.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26