Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 7 април 2014 година

„ВиК” иска екшън план срещу авариите” – така днешната „Марица” въвежда темата за неразбориите между общината и водното дружество, сруващи десетнки хиляди левове на данъкоплатците. Вестникът взема повод от поредица от аварии през последните дни, предизвикали хаос в движението и отстранени с цената на извънреден труд на работниците от водното дружество. Един от случаите е пред хотел „Тримонциум”, където заради прибързано асфалтиране на бул. „Цар Борис Трети Обединител”, направено по поръчка на община Пловдив, са станали няколко аварии. Причината е, че преди да се ремонтира булевардът, не е направено задължителното обследване на половинвековния водопровод. „Марица” пише, че заради последната повреда почти през целия съботен ден е било затворено едното платно на централния булевард, по който минават дузина автобуси на градския транспорт и пет маршрутни линии. Спешният ремонт предизвика гнева на шофьорите и пътниците – обяснява вестникът и допълва, че асфалтът е бил положен през септември 2012-та, а година и половина след ремонта, за който данъкоплатците са броили близо един милион лева, върху настилката вече има пет кръпки. Според приблизителните сметки трите аварии струват до този момент на ВиК около 10 хиляди лева – заявява управителят на пловдивското дружество Манол Генов. Той допълва, че тези пари са на данъкоплатците, защото дружеството е държавно и открай време според разходите калкулира цената на водата, която плащаме. Манол Генов предупреждава, че най – лошото е, че не са изключени нови аварии. Пред вестника управителят на ВиК разказва за настояването си пред всички кметове когато правят ремонти на пътната настилка, преди да се асфалтира, да се види състоянието на подземните комуникации. В началото на миналата година Генов е изплатил на кмета Иван Тотев писмо, отделно е провел и разговор, като му е предложил да направят съвместна работна група, за да се търси най – евтиният и най – добър вариант за централния бул. „Цар Борис”. Кметът Тотев избягва неприятната тема – твърди Генов и припомня, че когато е бил областен управител Иван Тотев е изтъквал, че пътните ремонти трябва да вървят заедно с подмяна на подземните комуникации.

„Бумащина спъва разкопките на площада в Пловдив” – четем в днешното регионална издание „Твоят ден”. То цитира археоложката Елена Кесякова, която се оплаква, че разкопките на централния площад в Пловдив не могат да започнат по чисто бюрократични причини. Все още екипът археолози няма открит лист, който се издава от Археологическия институт към БАН и Министерството на културата. Те обаче поставят допълнителни условия - съобщава Елена Кесякова. Тя допълва, че от тях искат да представят подробен план-сметка, където да опишат колко лопати, кирки, шпатоли и метлички ще ползват, каква е единичната им цена и колко е общият им сбор. Едва тогава може да се сключи допълнителният договор между общината и пловдивския археологически музей. Това е чиста бумащина и бюрокрация, които пречат на старта на третия сезон на проучванията на западната част на Римския форум – възмущава се археоложката. Тя припомня, че тази година проучванията трябва да приключат, но се губи ценно време. Кесякова е изчислила, че за проучванията ще са й нужни не повече от 140 000 лева – допълва „Твоят ден”.

„Бакшиши отрязаха главите на сабльорите” – това четем в челото на днешната „Марица”. Вестникът пише, че чужди и български състезатели, участници в Световното първенство по фехтовка, са били ужилени жестоко от местни таксита. Спортистите сами се оплакали пред „Марица”. Всекидневникът обяснява, че доброволци, пристигнали да помагат на състезанието, са броили 30 лева, за да стигнат от панаира до хотел в „Кючюк Париж”. Жалби има и от руснаци и мексиканци, на които местни „бакшиши” съдрали по 7 кожи от гърбовете – пише вестникът. Той допълва, че спортистите едва ли ще запомнят Пловдив с добро, след като, за да стигнат от панаира, където се провежда турнирът, до хотела, в който са настанени, те платили 20 лева. Фехтовачите разбрали за измамата едва на следващия ден, когато им повикали такси от хотела и за същото разстояние сумата по апарат била 1,80. Разстоянието от този хотел е не повече от 8 километра, но на касовата бележка били посочени 44 километра. На практика това означава, че за да стигне от панаира до „Кючюк Париж”, таксито е минало през Асеновград! – обобщава всекидневникът.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26