Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Елате при нас!" - протестират надзирателите в пловдивския затвор

Около 50 надзиратели от пловдивския затвор, подкрепени от техни колеги от ареста, протестираха мирно пред затвора за час тази сутрин. Подобно на колегите си от страната, те настояват за индексация на заплащането им, което да се изравни с това в МВР, както и за по-добри условия на труд.

Пловдивските надзиратели поискаха 25% повече пари, включтелно за работно облекло, за специфични условия на труд и за реално компенсиране на 12- и 24-часовите дежурства, които дават.
{audio}
Те настояват и за преразглеждане на обществените поръчки за униформите си, прехраната на затворниците и за консумативи, които според тях са завишени. Обикновена шапка от униформата например струва 44 лева, а зимният панталон – около 200 лева, посочиха служителиите от затвора. Служителите недоволстват от това, че през идната година се увеличава възнаграждението на затворниците, които имат право да работят, а техните заплати остават непроменени с години.

Надзирателите се оплакаха и от лошите условия на труд, като разказаха, че през лятото понякога колабират по време на 12-часови дежурства на наблюдателните вишки. Има и случаи на нападения от страна на лишените от свобода, в които униформените са с ниска степен на защита от закона, разказаха синдикалните им лидери.

Средната заплата в затвора е 600 лева, като до края на годината напускат или се пенсионират 7 души, а ще бъдат назначени трима. 80 надзиратели в Пловдивския затвор охраняват близо 800 лишени от свобода, а това е далеч под европейските критерии, обясни Иван Петров, председател на Управителния съвет на браншовия синдикат. протести днес провеждат също надзирателите от Варна, Плевен и Бургас.

За събота е насрочен и национален протестен митинг пред правосъдното министерство под мотото „Елате при нас”.
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19