Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окупират 5 аудитория на Пловдивския университет

В 16 часа днес студенти от ПУ „Паисий Хилендарски” окупираха 5-та аудитория, която се намира в сградата на Ректората. Окупацията е безсрочна и денонощна и за нея протестиращите студенти са получили съгласието на ректора на ПУ проф. Запрян Козлуджов.

По - рано днес от прозорец над входа на Ректората бе спуснат транспарант с надпис “Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?”.

С протеста си пловдивските студенти се присъединяват към колегите си от СУ, НАТФИЗ, НБУ и Великотърновския университет, които обявиха окупационни действия.

"С този акт ние искаме да защитим гражданското ни право да изкажем своята позиция за случващото се в страната, за липсата на морал в политиката, за деградацията на правовата държава, както и за вече нетърпимото нарушаване на обществения договор", пишат в декларация протестиращите.

Студентите категорично отказаха представители на медиите да влязат в окупираната 5-та аудитория. До 18 ч. те ще се съвещават там и ще излязат с официална позиция за окупацията на аудиторията и бъдещите си действия.

Вън от залата, някои от студентите споделиха, че според тях политическият цинизъм е достигнал много големи висоти, затова точно студентите трябва да се преборят с него. Винаги, когато има по-активни действия на студентите в полза на хората и тяхната свобода, винаги има и хора, които са срещу тях – обявиха протестиращите.

Пред Радио Пловдив студентът 3 курс по право Петър Янев съобщи, че тръгва и подписка в подкрепа на исканията им.
{audio}

Преди началото на акцията си - студентите от Пловдивския университет се срещнаха с ректора проф. Запрян Козлуджов.
Той изрази подкрепа за духа на протеста, но възрази срещу екстремните му форми.

Студентите ще успеят ако са единните и формулират исканията си правилно- коментира ректорът. По думите му да се окупират университетите не е най- верният ход, тъй като самите висши училища са потърпевши от някои политики- като например орязаните бюджети.

Адресат на недоволството са "двата кита"- както се изрази проф. Козлуджов- законодателна и изпълнителна власт.

Очакват се окупации в Музикалната академия, както и инициативи в УНСС.
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51