Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цирк в Парламента! Бойко Борисов сезира Конституционния съд

В началото на заседанието си парламентът отново не събра кворум за дебатите по вота на недоверие към правителството. Очевидно поради нежелание за регистрация на ПГ на ГЕРБ заседанието е пред провал, заяви в началото му председателят на НС Михаил Миков, след като системата за гласуване отчете по-малко от необходимия брой депутати за стартиране на процедурата.

Към 9.30 все пак Михаил Миков откри пленарното заседание, след като квесторите преброиха присъстващите в зала депутати. Правилникът ми дава право на това - обясни парламентарният председател. Той помоли квесторите да преброят по парламентарни групи колко души има, като бройката им се оказа 207 депутати и обяви заседанието за открито.

Опозицията отговори с мощни викове: "Оставка". Членове на ГЕРБ веднага оспориха преброяването, тъй като не се бяха регистрирали в електронната система.

НС трябва да одобри седмичната си програма и дневния ред, ако тогава ГЕРБ не представят мотивите си за вота на недоверие, той ще се смята за мълчаливо оттеглен, заявиха от БСП.

Депутатите от „Атака” очаквано отсъстваха. ГЕРБ бяха поставили предварително условие те да се явят в в пленарната зала, въпреки яснотата, че няма как да се случи заради посещението на парламентарната група на Волен Сидеров в Брюксел.

Премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета влязоха в парламента за разискванията по вота на недоверие. Присъстващите пристъпиха към гласуване на седмичната програма за работа. Тогава повечето депутати от ГЕРБ бързо напуснаха пленарната зала.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков трябва незабавно да си подаде оставката, защото не може да осигури заседание на парламента – настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос дали действията им могат да се определят като конструктивно поведение, Борисов каза, че не искат да са конструктивни, съобщава БТА. "Това правителство трябва незабавно да си подаде оставка. Ще внесем отново вот", заяви той.

В отговор на въпроса защо провалят собствения си вот на недоверие, лидерът на ГЕРБ каза, че те искат да дебатират, но ги няма депутатите от БСП, ДПС и "Атака". С такава дама като Станишев не искам нито да обядвам, нито да вечерям, камо ли да пренощувам, така отговори Борисов попитан как ще коментира думите на Станишев от вчера, че се държи като джентълмен, който не отива на среща с дамата си, описва ситуацията БТА.

ГЕРБ ще сезират Конституционния съд заради начина на преброяване на кворума в пленарна зала - за груби, абсолютни нарушения на парламентарния правилник – заяви в заключение Бойко Борисов.

Днес е последният срок, в който, по закон, може да бъде обсъден вотът на недоверие.
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02