Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДДС-арите само "брънка във веригата", били "под чадъра" на МВР и НАП

Протекция на най-високо равнище от страна на МВР и НАП е била оказвана на групата, извършвала ДДС измами и пране на пари, която бе разбита на 28-ми ноември, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той уточни, че „институционалният чадър” е покровителствал мошениците точно в периода 2009 – 2012 г, през което време петимата арестувани са развивали фиктивна дейност с търговия на сухо мляко, прилагайки сложна схема за прикриване на следите.

Две пловдивски фирми – „Набкос” и „Фрутико” са внасяли сухо мляко от ЕС, което продавали на мандри в цялата страна, укривайки с фалшиво фактуриране две трети от количествата, от което са успели да присвоят поне 10 милиона лева от ДДС. Освен това разследващите са по следите им за „изпирането” на други 30 милиона лева.

Прилагана е класическата схема за укриване на ДДС - фирмите са били регистрирани на името на обикновен клошар от Монтана, а незаконните печалби са превеждани към други „офшорки” на Сейшелските острови, след което връщани обратно като наглед легални инвестниции, с които са придобивани дялове от други компании, обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Той бе категоричен, че операциите са били под „чадъра” на високопоставени служители в МВР и НАП, които вече са обект на разследване и то, по думите му, ще стигне до край. Именно те са крайната цел на операцията, а не използваните за прикритие хора –„бушони”, които дори няма да бъдат преследвани, ако помогнат на разследването, заяви окръжният прокурор на Пловдив.

Това е само върхът на айсберга, тъй като разработките водят към още поне 30 други компании от цялата страна, добави наблюдаващия делото прокурор Галина Минчева. Претърсени са 23 адреса на територията на Пловдив, София, Монтана, Исперих и Варна.

Няма съмнение за протекция на най-висше държавно ниво в периода на предишните четири години, потвърди главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. При разпитите задържаните дори се учудили, че отново са арестувани, понеже признали, че са работели под закрилата на „най-високопоставени структури”, разказа той.

И петимата арестувани към днешна дата са на свобода, след като миналата седмица прокуратурата освободи двама от тях под парична гаранция, а в понеделник пловдивският Окръжен съд пусна останалите трима също под гаранция от по пет хиляди лева.

Това съдебно решение обаче вече е протестирано пред Апелативния съд, каза окръжният прокурор Румен Попов.
Още от категорията

Започна консервацията на археологията под Бетонния мост

Инвестиционният проект за модернизация на жп линиите, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации  на Централна гара Пловдив може да продължи, след консервация и реставрация на археологията, открита на място. Националният институт за недвижимо културно наследство е изпратил съгласувателно писмо и консервацията вече е започнала...

обновено на 18.10.24 в 16:51

ВКС оневини окончателно д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

Върховният касационен съд окончателно потвърди оправдателната присъда на д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов, известен с прозвището Плъха. Присъдата идва 6 години след инцидента, при който лекарят застреля Жоро Джевизов, влезнал да краде в имота му. Последното дело е образувано по касационен протест и касационна жалба на частните..

публикувано на 18.10.24 в 16:50

В понеделник затварят за ден част от бул. „Ал. Стамболийски“

Част от булеварда, по който се извършват ремонти, свързани с Водния проект на Пловдив, ще  бъде затворена на за ден на 21 октомври, от 8:30 до 19:00 часа. Затворената отсечка е между улиците „Стефан Стамболов“ и „Братя Шкорпил“. Причина е промяна и полагане на временна асфалтова настилка. Маршрутът на автобус №1 също се променя, като само в..

публикувано на 18.10.24 в 16:28

Пловдивчани предават над 1 000 тона стара техника годишно

Община Пловдив  предлага безплатно събиране на стари електронни уреди от домовете на хората.  С предоставянето на тази услуга се насърчава опазването на околната среда и се улеснява  рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. За предаването на такива уреди може да се подаде заявка на телефон 0800 14 100...

публикувано на 18.10.24 в 15:30
Колаж: plovdiv-online.com

Прокуратурата в Пловдив разпитва служители от МК за аферата с театрите

Пловдивската прокуратура разпитва няколко служители от финансово – счетоводната дирекция на Министерстото на културата.  Според източници от държавното обвинение, това е част от процедурата по разследването на злоупотреби с източване на крупни суми, като засега се визират театрите в Разград и Смолян.   На този етап е потвърдено отклоняването..

публикувано на 18.10.24 в 15:21