Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 14 април

Трима се борят за едно място в гимназиите, съобщава от първата си страница вестник „Марица”. Според изданието предварителните сметки показват, че поне трима души ще се борят за едно място в елитните гимназии на тазгодишната приемна кампания. Със сигурност битката при момичетата може да се окаже по-жестока, тъй като обичайно девойките са с по-високи резултати. Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в някое от по-първите училища, тъй като паралелките са от по 26 ученици. Досега гимназиите, към които има траен интерес, приемаха по 29. Тази година местата ще са със 100 по-малко в сравнение с минали години, пресмята „Марица”, като коментира, че конкуренцията при момичетата се засилва и заради квотите. Езиковите и Математическата гимназии приемат равен брой девойки и младежи. В Хуманитарната гимназия съотношението е 70:30 в полза на нежния пол. В професионалните гимназии пък квоти няма.

Гонят „Локото” от подлеза на гарата – темата е обща за пловдивските печатни издания днес. Местната притурка на „Труд” и „24 часа” – Твоят ден пише, че Локомотив-Пловдив остава без подлеза на Централна гара, ако до края на месеца не плати на общината дължимата концесионна вноска за 2013 г. Тя е в размер на 80 000 лева. „Никой не ни дава информация от ръководството на клуба. Инвестиционната програма не е изпълнена, подлезът не е в добро състояние” коментира пред изданието заместник-кметът Розалин Петков. Според него „Локомотив” оглавява класацията на най-неизрядните концесионери. Радостно е, че поне събирането на местните данъци и такси е добро и е със 150 000 лева повече спрямо същия период на 2013-а, казва отново пред „Твоят ден” Розалин Петков. Пред гишетата в районните кметства и в дирекцията на ул. Радецки всеки ден се вият опашки от пловдивчани, които бързат да хванат 5%-ната отстъпка, пише в материала, в който се припомня, че тя важи за тези, които ще се издължат до края на месеца. От началото на годината до сега са внесени 19 млн. лв.

Тенисистката Цвети Пиронкова, бащата Кирил и майката Радосвета са на път да сбъднат мечтата си за тенис академия – това е една от големите теми в днешния брой на „Марица”, като заглавието е 15 декара срещу 200 бона за академията на Пиронкови. В малко заглавие вестникът съобщава, че първата копка ще е догодина напролет. Общинският парцел е в Прослав, близо до Гребния канал, решението за сделката за продажба бе гласувано от Общинския съвет. Земята в района върви 4 пъти по-скъпо, коментират брокери на недвижимост. Част от терена обаче е сервитутна зона за съоръжения на И Ви Ен, което смъква цената.

„Марица” отделя половин страница и на историята за изчезналата безследно на 26 март карловка Стоянка Дудекова, майка на 17-годишно момиче и 14-годишно момче. Бившият й съпруг, с когото са в развод и са имали дело за делба на имуществото казва пред вестника, казва, че се моли, само тя да се върне, и че е оттеглил всякакви жалби срещу нея.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26