Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 16 април 2014 година

Вторият гребен канал скоро няма да започне да се строи, пишат Марица и приложението Твоят ден. Районната инспекция за опазване на околната среда и водите отказа да даде становище по изменението на Общия устройствен план на зоната на спортния комплекс „Отдих и култура”, поискано от община Пловдив. Мотивът на еколозите е, че не е представена адекватна информация за зелените площи. В обхвата на Общия устройствен план попадат защитени зони от мрежата Натура 2000-река Марица, цитират изданията директора на РИОСВ Тамер Бейсимов. Според Марица скандалното е, че преписката между РИОСВ и общината се води от началото на тази година и това е пореден отказ. В инспекцията недоумяват защо от общината са декларирали липса на защитени зони в този район , след като това е безспорен факт. Според ресорния заместник-кмет Димитър Кацарски изменение на Общия устройствен план се прави заради явна техническа грешка, тъй като съществуващият гребен канал се води зелена площ. Основната цел е друга-да се включи вторият гребен канал, тъй като той не фигурира в плана, казва пред изданията съветникът от Атака Руси Панчев. На същото мнение е и ландшафтният архитект Георги Селенски, участвал активно в подготовката на Общия устройствен план. В плана няма никаква грешка, с промяната искат да увеличат формално, на хартия, зелените площи и да узаконят изграждането на втория гребен канал, коментира архитект Селенски. Глупости-така кметът Иван Тотев реагира на поредната спънка пред мечтата му за втория гребен канал, добавя Марица. Екологичната оценка за канала ще бъде готова през май и аз се учудвам как все се намират хора да пречат на нещо добро и полезно за развитието на града, казва той.

Училищна директорка нахлу в учебен час с тесла в ръката, а рикошетът по чудо не ослепи седмокласник от първия чин, четем в Марица. Ако аз бях застанала на мястото, през което прелетя теслата от ръката на директорката Кера Ташева, сега нямаше да съм жива, разказва пред Марица Цветелина Колинарова. Тя е преподавателка по музика, в чийто час се разиграва сцената. Случилото се в основното училище на Чешнегирово провокира бунт сред деца и родители. Класната стая на 7 клас е точно над директорския кабинет и това провокирало гнева на Кера Ташева. Не можех да си обясня защо има такъв невъобразим шум, всичко се тресеше, затова отидох да проверя, обяснява пред Марица Ташева. Когато се качила на втория етаж, директорката установила, че секретната брава на кабинета по музика е заключена отвътре. Започнала да чука силно, после още по-силно да блъска по вратата. Това продължило поне десетина минути. Директорката разбрала, че няма да се справи и извикала на помощ бай Георги, който отговарял за поддръжката в училището. Разпоредила му да донесат инструменти,с които да отворят насила вратата.След като я разбили, Ташева влетя в стаята и каза:” С това ли трябва да влизам при вас”, разказват пред репортер на Марица седмокласниците. Твърдят, че тя размахвала инструмента толкова разпалено, че в един момент изпуснала теслата, тя се ударила силно в пода, а от рикошета се забила в плота на първия чин. Ташева обяснява, че просто теслата и се е изплъзнала от ръката. Незабавна проверка по случая е разпоредил началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова, допълва Марица.

Във вестника четем и за напрежение в комплекса „Испански къщи” в пловдивския район „Тракия” заради футболни фенове. Привърженици на Локомотив издебнали подходящ момент и хвърлили мощна пиратка в клуб на Ботев в блок 171. Силният гръм отекнал около 1 часа миналата нощ и разбудил целия квартал. След това нападателите, въоръжени с дебели летви, се нахвърлили да чупят ътрешните прозорци на помещението. Пет полицейски автомобила пристигнали на мястото, а според очевидци хулиганите хвърляли камъни и по тях. След това се разбягали в различни посоки. От две седмици хората от района се свидетели на постоянни побоища, обавя Марица. Прибирам се около 23 часа и пред блока 30 мъже с качулки, очила и кърпи на устите. Крещят, заканват се, това не е нормално, разказва пред репортера жена от блока .Феновете са наели магазинно помещение в него, а жителите правят подписка и подготвят общо събрание клубът да бъде затворен.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26