Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се 10 000 лева за спасяването на българския Стоунхендж

Сдружението "Да спасим кромлеха от Старо Железаре" започва дарителска кампания за теренно проучване на застрашения мегалитен паметник при "Чолакова могила в пловдивското село Старо Железаре, съобщиха от сдружението. 

Кромлехът в Старо Железаре е рядък мегалитен паметник от типа на Стоунхендж. Състои се от 24 вертикални каменни плочи, подредени в кръг. Предполага се, че съоръжението е било 
използвано за нещо като обсерватория. При разкриването им от екипа на покойния археолог Георги Китов каменните блокове са били изключително добре запазени, но днес, оставени на стихиите и на недобронамерени хора, каменните стълбове са паднали, а състоянието на паметника се влошава непрекъснато. 

Става въпрос единствено за начална финансова подкрепа за извършването на изключително належащо теренно проучване на обекта, без което не може да се пристъпи към каквито и да е спасителни мерки за консервация и укрепване, тъй като към Министерство на финансите няма отделена такава сума за тази година, предвидена за тази година за този обект, съобщават от сдружението. 

Необходимо е да се довърши и археологическото проучване на малката северозапазна част от могилата, което е останало недовършено от покойния археолог д-р Китов. 
За целта е необходимо да се събере първоначално сумата от минимум 10 000 лева, с която ще бъде стартирано теренното проучване и заснемането на новите граници и охранителни зони за могилата, с цел довършване на процедурата за обявяването й за национален паметник на културата. 

Сдружението се надява да привлече необходимата подкрепа за спасяването и възстановяването на на паметника, който би могъл 
да се превърне в притегателно място за културен туризъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Влаковете от Елин Пелин са насочени през Карлово

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин. Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово  Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат..

публикувано на 26.07.24 в 09:45

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01