Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват всички водни атракции в Цар-Симеоновата градина

Да тегли ли Община Пловдив кредит от 3,7 милиона лева по програма ФЛАГ за реконструкциите в Цар Симеоновата и Дондуковата градина, както и за парка на ул. „Богомил” – това бе темата на обществено обсъждане, което се проведе в сградата на Общински съвет – Пловдив. Първоначално кметът Иван Тотев обяви, че новият заем ще е за Градската градина и новия парк до „Каменица”, но се оказа, че отново темата на дебата е градината с Пеещите фонтани. 

На практика това е втори опит на администрацията да тегли кредит с такъв размер, след като предишното решение за заем за вече замразения подземен паркинг в Цар Симеоновата градина е във Върховния административен съд. Идеята на управляващите е да изтеглят нисколихвения кредит, който програмата ФЛАГ позволява за зелените площи, а средства на общината да бъдат вложени в други градски проекти, които не получиха финансиране от правителството. 

Вместо паркинг под земята, с 2,4 милиона лева ще бъдат възстановени Пеещите фонтани, всички други водни атракции в градината на Шевалас, 250 000 общината е длъжна да внесе като съфинансиране по програмата, а с останалите малко над 1 милион лева ще бъдат облагородени Дондуковата градина и парка на „Богомил”. 

Ако след месец Об С приеме кредитът да се тегли, лихвата по него ще е малко над 5% и той ще се връща 7 години. 70% от лихвата ще връща не общината, а правителството, което прави заема примамлив за общинарите, каза заместник-кметът по общинската собственост и строителството Димитър Кацарски. 

Общественото обсъждане премина при слаб интерес, като в залата, освен журналистите, дойдоха не повече от 15 души, част от тях – представители на „Зелените”, „Българска левица” и „Зелени балкани”. Повечето от тях настояха да се състави протокол с изричното им несъгласие за поемането на нов финансов дълг. 

Мотивите им – сумата за реконструкцията на Пеещите фонтани е набъбнала от 1,7 на 2,4 милиона лева, проектът е излишно скъп и в него се изпълняват фиктивни дейности, твърди екоактивистът Георги Сербезов. 

Гласуването за новия заем в Об С ще бъде след месец. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34