Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските вестници на 23 април

Маршрутките с джипиес, климатици и платформи за инвалиди, режат 3 линии, след конкурса остават 7, съобщава в днешния си брой вестник „Марица”. В материала се припомня, че договорът със сегашния превозвач – фирма „Грация” на д-р Валери Лозанов изтича през август и в общината вече са подготвени критериите за фирмите, които ще се състезават за обслужването на допълнителния градски транспорт. Изискванията са много по-високи, отколкото бяха на предишните конкурси, тъй като целта ни е да подобрим качеството на превозите на пътници, коментира заместник-кметът Александър Държиков. Линиите се намаляват на 7, вместо досегашните 10. Закрити ще бъдат номера 10, 16 и 19, малки корекции ще има и в други маршрути. В момента през центъра и най-вече през Тунела минават 7 линии. В конкурсните условия е записано, че от тях ще останат само 4.

Регионалната притурка на „Труд” и „24 часа” – „Твоят ден” информира, че цялостна подмяна на канализацията започва в квартал „Столипиново”, където обратните води се изливат навън и в мазетата на блоковете. 200 000 лева пренасочва общината за решаване на проблема, съобщава кметът на район „Източен” Петър Петров. Той е убеден, че подмяната на тръбите ще поеме мръсните води, които образуват езеро точно до училище „Пенчо Славейков”. Според Петров изпомпването на мазетата само на един блок струвало около 20 000 лева. Районният кмет обявява пред изданието, че дава старт и на мащабна операция по събаряне на 50 незаконни постройки на улица „Крайна”. Полиция и жандармерия ще охраняват акцията, в която ще участват кранове и фадроми.

На първата си страница „Марица” излиза с голямо тревожно заглавие по сигнал на 43-годишен свой читател от Пловдив. Събирачи на дългове заплашват самотния баща с думите „Ще изнасилим децата ти”, които са изведени до главата на вестника. Атанас Янев е пуснал жалба в Пето районно, според полицията престъпление няма. „Марица” разказва историята на Янев, който отглежда сам двете си дъщери и е в шок от заканите, които били отправени от мъж, представил се за служитело на „СГ Груп”. Янев се превърнал в мишена на събирачите на дългове заради неуреден спор с „Глобул” около закупен на лизинг нов телефон, който обаче дал грешка в софтуера.

Още една история разказва същият вестник от втората си страница – тя е на онкоболната Мариела Урумова, която ще се пали на централния площад заради отрязан ток, тъй като закъсняла с 3 дни да плати сметка по договор за разсрочено плащане. Вчера техници от ИВиЕн свалили електромера на жилището й и жената остава за пореден път без ток. Мариела преживява с пенсия от 197 лева. Спряла е повечето лекарства, които трябва да пие, защото няма пари. Отделя само около 30 лева за част от медикаментите. Не ми се живее, въртя се в омагьосан кръг, казва през сълзи Урумова. От И Ви Ен са коментирали, че са направили достатъчно реверанси на жената и са обещали да направят детайлна проверка на случая.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42