Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време попречи на "въздушния" парад

Решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия, обясни началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. По думите му, въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при преминаването си е бил плътно в облаци. Той коментира, че след това времето се е прояснило, но това е станало твърде късно. 

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен в столицата по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово Светейшество патриарх Неофит.

Той поздрави българските военни с празника и ги благослови,след което поръси със светена вода армейските знамена. В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Свети Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест. "Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на ПобедоносецаГеорги, победоносно премина през историята на Родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи", каза патриархът. 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили РосенПлевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха висшите представители на бившето и сегашно държавното и армейско ръководство - председателят напарламента Михаил Миков, вицепремиерът и министър на външните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов,началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, президентът ЖелюЖелев/1990-1997/,  бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34