Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Георги или Св. Йов! Кого почита на 6-ти май Православната църква?

Освен св. Георги, откъдето идва и нарицателното име на празника "Гергьовден", Православната църква почита на 6-ти май и старозаветния светец Йов. Живял 2000г. преди Рождество Христово, Йов е пълната противоположност на Георги, според описанията в техните жития. На войника, защитника на вярата, на посичащия врагове на християнството и чудовища (змейове или лами, зависи от конкретната митология), религиозният календар противопоставя смирения и примирен със съдбата си Йов.

Според житието Йов бил наследник на библейския Авраам и бил отдаден на вярата си. Бог решил да го изпита него и вярата му, като отнел всичко което има. Отнел децата и внуците му, отнел земите и животните му, отнел и здравето и тялото му. Всички негови останали близки (съпругата му и приятелите му) го молели да се отрече от неговия бог, за да не се мъчи повече... Но смиреният Йов не променил вярата си и винаги смятал, че каквото и да се случи, такава била волята на Бога.

Видял, че Йов истински вярва в него, Господ решил да го възнагради. Възвърнал здравето му, народили му се нови деца и внуци, а до старините си се радвал на богат и презадоволен живот. Това е легендата, която донася свещен характер на Йов и неговата памет се почита от Православната църква именно на 6-ти май.

Свети Георги и св. Йов са двете противоположности в защитата на вярата. Георги я защитава с огън и меч, а Йов я пази като се примирява с всичко и приема съдбата си. Може би не е случайно, че двамата защитници на вярата се почитат в един ден (те са като двете страни на една монета), макар че в народната памет през вековете споменът за Йов изчезва и към днешна дата споменаваме единствено св. Георги. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24
Душан Керкез

"Ботев" и "Марибор" с пресконференции ден преди мача

"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток".  Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17