Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата българска болница - "Св. Георги" отбелязва 135 години

135 години от създаването си отбелязва Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги” в Пловдив. Здравното заведение е приемник на разкритата веднага след Освобождението през 1879 г. болница на Дружество „Свети Пантелеймон”. Годишно в клиниките й  се лекуват 75 хиляди пациенти, а през спешното отделение  преминават над 100 хиляди души. 

На официална церемония тази вечер 16 служители ще получат грамоти и парични премии като признание за дългогодишната си служба в лечебното заведение.  

През годините  от военен стационар болницата  се превръща в най- голямата в България, а според летописеца й професор Иво Димитров, може би вече и на Балканите. От Джендем тепе, където първаначално се помещава в три бараки с по няколко легла , се премества в настоящата си база  на бул. „Васил Априлов“. През 1987 година завършва строежа и на 2 база на  Пещерско шосе

Болницата посреща юбилия с вложени 28 милиона лева собствени инвестиции в апаратура, оборудване и ремонти, годишен оборот в размер на 100 милиона лева и намалени просрочените задължения с 3 милиона лева през последните три години. Въпреки положителните тендеции  обаче, дълговете на здравното заведение остават едни от най-големите за системата, коментира изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов.

Здравното заведение в момента разполага с 1345 легла, уникални за региона звена и е една от шестте високотехнологични университетски болници в България.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекуват в Пловдив турското семейство от катастрофата

С различни наранявания  са членовете на четиричленното турско семейство, което катастрофира  на 139 км. в пловдивския участък на АМ „Тракия“,  съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  Състоянието на едно от двете деца е по-сериозно, понеже то  е с фрактура на подбедрицата. Другите са с наранявания по главата, гръдния кош, таза и коремни травми...

обновено на 07.08.24 в 18:05

Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив

На пътя Пловдив – Пазарджик лек автомобил БМВ е бил засечен с 210 км/ч, със 120 км над ограничението, съобщиха от пазарджишката полиция. Предвидената глоба е в размер на 1200 лв., а ако е повторна, санкцията ще бъде двойна, т. е. 2400 лв. В рамките само на едно денонощие с помощта на технически средства в Пазарджишка област са засечени..

публикувано на 07.08.24 в 16:01

Проф. Янчева поиска кметовете да обезопасят депата срещу пожари

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева изпрати писмо до всички кметове на общини с искане за затягане на противопожарните мерки в депата за твърди битови отпадъци и за действия по разчистване на незаконните сметища. „След пожара в депото в Цалапица е необходимо да се обърне специално внимание при експлоатацията на депата в Пловдив,..

публикувано на 07.08.24 в 15:47

Кметът отвори за ваканцията училищните дворове в Пловдив, изненада директорите

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа,..

обновено на 07.08.24 в 14:58

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

обновено на 07.08.24 в 14:51