Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключваща европейска програма скара общинските съветници

Групата на БСП напусна сесията на общинския съвет в Пловдив в знак на протест  срещу предложението на общинската администрация за съкращаване на служители социален патронаж, работещи в шестте кметства по проекта „Помощ в дома”. 

120 души се грижиха в продължение на година за повече от 240 пловдивчани със специални потребности и тежко болни възрастни.  Съкращението се налага, защото проектът приключва на 31 май тази година, обясни вносителят на точката зам.-кметът Георги Титюков и предложи от първи юни Община Пловдив  да осигури 85 хил. лв. за продължаване на услугата. Той подчерта, че да бъде запазен броя на служителите, трябва да се осигурят 400 000 лева за техните заплати за тази година, а за 2015 г. – още 847 200 лева – суми, непосилни за бюджета.

„Напускаме залата в знак на протест срещу антисоциалната политика на сегашното управление, което можем да наречем геноцид срещу най-нуждаещите се възрастни хора и лица с увреждания”, заяви в залата на градския парламент съветникът от левицата Николай Радев. Той беше категоричен, че групата на БСП ще търси всякакви начини за промяна на общинския бюджет и проектът да бъде продължен.  

„Можем да теглим 2 милиона лева за 6 камиона за „Чистота”, а не можем да осигурим 400 хиляди лева за заплати на съкратените социални служители, за да продължат да се грижат за най-нуждаещите се пловдивчани”, коментира още той днешното решение на градския парламент да тегли заем за закупуване на нова техника на общинската почистваща фирма. 

91 годишния Пенко Пенев, ползвател на "Помощ в дома" призова съветниците да намерят решение на проблема, така че да има и занапред кой да се грижи за самотни и трудно подвижни хора като него. От своя страна зам.-кметът Георги Титюков беше категоричен, че наетите по проекта работници не са били подведени и са били наясно, че договорите им приключват тази година. 

Той предложи ползвателите на услугата да се намалят до 100-120, а шестте районни социални звена да се обединят в едно, в което да работят 18 служители. След продължилите близо час дебати предложението беше прието с 27 гласа "за", 11 "против" и 5 "въздържал се". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18

Състоянието на младия доброволец вече е стабилно

19-годишният доброволец Светослав Димитров, който пострада тежко при гасенето на пожарите в Сакар планина, към настоящия момент е в стабилно състояние.  Това съобщиха от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се лекува. Жизнените му показатели са добри, контактен е, но му предстоят още операции. Младежът е със 75%..

публикувано на 21.07.24 в 20:16

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40