Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Многая лета” на 100 гласа ще открие фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”

В петото пролетно издание на фестивала  „Дни на музиката в Балабановата къща”  от 18 до 22 юни на няколко сцени ще участват десетки знакови музикални артисти, много от тях  с международна кариера. Откриването е в деня на 100-годишнината от родения в Пловдив Борис Христов. 

 В концерта в Дома на културата, който носи неговото име, ще участват : Хора на пловдивските момчета, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, Хора на софийските момчета и Мъжки хор „Стефка Благоева”, които заедно – 100 души, ще изпълнят многолетствието. 

За втория концерт ”Магията на виртуозитета” на 20 май от Австрия пристига пловдивчанинът Марио Хосен,  наричан „Българският Паганини”. На своята цигулка Guadagnini от 1749г. заедно с „CAMERATA ORPICA”  той ще свири в обкръжението на сцената от картини на художника Димитър Киров, роден на същия ден, като по този повод Марио Хосен ще покаже и своя портрет, рисуван от Ди Киро. 

Между звездните имена  е и цигуларката Мила Георгиева със „Страдивариус” от 1703г. , от Лондон ще пристигне номинирата за „Грами” за най-добър класически албум пловдивчанка  Добринка Табакова, Йордан Камджалов главен диригент на операта и филхармонията в Хайелберг ще дирижира Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив. Двукратният носител на „Грами” Едуард Дескур ще свири на рядко използвания ниструмент натурална валдхорна, от Съединените щати ще дойде саксофониста Майкъл Ван Пелт.  

Форумът „Дни на музиката в Балановата къща” продължат и традицията  на детските концерти. На реновирания Римски стадион на 1 юни е ІІ-я Голям детски концерт с участието на най-добрите детски музиканти от цялата страна, между които и  оркестърът на Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив. 

В есенното издание на фестивала в Пловдив ще чуем концерта ”Божествената” на Райна Кабаиванска. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35