Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов маршрут за поклоннически туризъм свързва Бачковския манастир с Перперикон

| обновено на 13.05.14 в 16:55
Снимка: Радио Пловдив


Маршрутът ще отвежда още до  християнските и културни  паметници в района на Кърджали. Идеята е на археолога проф. Николай Овчаров и е  подкрепена от игумена на светата обител дядо Симон. 

По думите им връзката между манастира и Източните Родопи датира още от Средновековието, а открития преди три години оловен печат на Муселий Бакуриани, при разкопките на Перперикон, са безспорно доказателство за това. Находката  е от края на 11 в. и на нея ясно се чете името на Муселий Бакуриани – византийски сановник проедър, свързан и с българската история, обясни проф. Овчаров.  

Той припомни, че  Бачковския манастир  е изграден именно от фамилията Бакуриани - двамата братя грузинци на византийска служба Григорий и Абазий Бакуриани. Според проф. Овчаров, Муселий най-вероятно е  техен първи братовчед, а доказателство  за това могат да се намерят в точния превод на  Типика (устава) на Бачковския манастир. В него се описват много от имотите, които се подаряват на манастира при неговото създаване. Сред тези имоти са и села в областта Ахридос в Източните Родопи.  

По думите на археолога, намирането на този печат на Муселий Бакуриани показва, че земите на фамилията са били именно край Перперикон, а връзките с манастира са били интензивни чак до 14 век. Друго доказателство за това е и разкрития манастир край Кърджали - „Свети Йоан Претеча”,  за който се смята, че е бил метох на Бачковската света обител. Едно  от предположенията на учените е, че точно там може да е погребан и самия  Патриарх Евтимий, заточен по тези земи след падането на България под османско робство.  

От своя страна игуменът на манастира дядо Симон допълни, че през Средновековието Бачковския манастир е играл важна  духовна и административна роля в целия район на Родопите  и е съвсем логично включването  му в проекта. А за да стане по-привлекателен за туристите се предвижда реставрация на стенописите в централната църква, ремонт на покрива и на хотелските крила на манастира. 

В момента се изготвят проекти, с които ще се кандидатства за европейско финансиране в размер на 40 милиона лева. Предстои  манастира да извърши класификация на библиотечния си фонд  и да  се включи във виртуалната глобална библиотека.  До дни ще бъде готов и  официален сайт на светата обител, а факт е вече присъствието на Бачковския манастир в социалните мрежи – Фейсбук, Туитър и Ю туб. 

Новият туристически маршрут  най-вероятно ще започва от Пловдив, което е още един шанс  в напреварата му за културна столица, допълни проф. Овчаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48