Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наситен културен календар за днес

Валери Ценов открива изложба живопис в галерия „Аспект”. В  първия от трите цикъла- „Антични морета”, художникът продължава една дълго вълнуваща го тема – античността, древните народи и култури, техните митове и легенди. В цикъла „Тайни градини” се опитва да пренесе върху платното своето разбиране за вътрешното пространство на всеки човек, което е своеобразна смесица от спомени, мечти и блянове, свързани с природата. В  третата група картини са  женските образи. 

Изложба „Трансформации” ще бъде открита тази вечер  в Центъра за визуално и мултисензорно изкуство. Авторите се обръщат към природата  като феномен  и човека, които са в  постоянен процес на развитие и трансформация, като са оставили околната среда да  им въздейства в най - чистата си форма.

Изложба  на Николай Кучков ще се открие в галерия „Дяков”. В нея авторът интерпретира  артефакти  от  гръко-римския пантеон на  Филипопол. Регионален етнографски музей Пловдив представя уникалната ескпозиция „Съкровищата на „Сурп Кеворк”. В изложба са събрани уникални предмети от ХVІ-ти до началото на ХХ-ти век - църковна утвар, настолни и нагръдни кръстове, потири, мирохранителници и мощехранителници, свещенически колани, стари ръкописни евангелия, султанският ферман за строежа на църквата и много други. Всичко е плод на изкусната работа на арменските майстори-златари. 

И още една покана: Васко Кръпката и Подуене блус бенд започват от Пловдив националното си турне по случай 25-години на сцената. Първият концерт е тази вечер на Лятно кино „Орфей“.


Още от категорията

Запечатаха с оловни пломби входовете на био-инсталацията в Труд

Е коинспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ) поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата на биоцентралата в село Труд. Н а оператора е връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като..

обновено на 31.10.20 в 17:31
Мая Манолова - архив

Мая Манолова призова премиера да дойде с джипа в Брестовица

"Борисов да дойде с джипа в село Брестовица в Община Родопи и да чуе проблемите на жителите на селото". Това призова Мая Манолова при среща с жителите на селото заради проблем с питейната им вода.  Заради  установеното през февруари замърсяване , РИОСВ забрани водата в селото да се пие. "Хората искат търсене на алтернативни водоизточници,..

обновено на 31.10.20 в 17:30

Нови 5-ма медици с COVID-19 в Пловдив област, новозаразени и в 4 училища

Сред медиците 5 медицински лица са новоустановени с коронавирус през последното денонощие в пловдивска област. Това съобщи Дани Каназирева, областен управител и председател на областния анти-ковид щаб. Става дума за 1 лекар от Асеновград, 2-ма общопрактикуващи медици, по 1 здравен асистент и  служител на регистратура  от Пловдив. Извършва се..

обновено на 31.10.20 в 17:29

Двама шофьори в Спешна помощ във Велинград са с COVID-19

Двама шофьори на линейка са с положителни тестове за коронавирус в последното денонощие. Това съобщиха от РЗИ Пазарджик. Мъжете са от Велинград и работят в местната Спешна помощ, където предстои поетапно изследване на персонала и са предписани щателна дезинфекция и наблюдение. 3-ма медици, 3-ма учители и ученик още са сред 56-те новоустановени с..

обновено на 31.10.20 в 17:29

Пловдив получи награда за умен град в конкурса на българските общини

Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше отличен в конкурса „Кмет на годината“ 2020, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. в категория Smart city, съобщиха от пресцентъра на общината.  Церемонията, на която бяха обявени печелившите, бе извълчена късно снощи по  БНТ. Но Димитров не успя да присъства заради корона-карантината си...

обновено на 31.10.20 в 17:28