Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални шевици, бижута от разноцветни камъни и старинни оръжия на Балканския панаир на занаятите

| обновено на 15.05.14 в 14:56
Снимка: Радио Пловдив

Близо 100 майстори от Молдова, Македония, Събия, Румъния, Косово, Турция и България събра четвъртото издание на Балканския панаир на занаятите в Пловдив. Пъстри шатри и щандове красят малката Главна, известна още като бившата Узун чаршия. Гостите на панаира могат в реално време да видят как се тъкат уникални български шевици, да изработя сами керамични съдове,  да изпробват уменията си в стъклодухане и плетене на калоферска дантела, да проследят пътя на изработката на старинни оръжия.

Изработката на керамична „соленичка” отнема само няколко минути на майсторката от Троян. По-дългият процес е изпичането на керамичните съдове, което минава през два етапа, разказва тя, докато сръчните й пръсти оформят съдът върху въртящото се грънчарско колело. Красивите шарки върху съдовете се правят от „ангоба” –плевенска глина и каолин, примесени с оцветители. Майсторката и мъжът й участват в панаира за втори път и се надяват малкият им син да продължи занаята, който те практикуват от над 30 години.

Снимка

Пространството от Римския стадион до пешеходния подлез на аптека „Марица” напълно потапя посетителите на Панаира в магията на българските и чуждите традиционни занаяти. Росица Станева от Варна тъче уникални български пътеки от естествена вълна на хоризонтален стан, разположен пред шатрата й. „Шарките са, както плод на моето въобръжение, така и имитация на стари чипровски и котленски килими и пътеки”, сподели още тя и допълни, че за съжаление с тъкачество се занимава само в свободното си време, тъй като не й носи достатъчно доходи.

Бижута от яспис и мазолит в различни цветове е изложил в шатрата си Владимир Петров от София. Разказва за занаята си, докато гравира камъни. „Вече над 20 години се занимавам с това. Всичко съм изписвал по желание на клиентите - от пожелания до имена на хора и населени места”, отбелязва майсторът, който по образование е геолог. Той за втора година участва в Панаира и коментира, че провеждането на едно такова събитие в например столицата едва ли ще носи тази магия и дух, която се усеща в Пловдив.

Изделия от рисувано стъкло показват майстори от Сърбия, а на метри от тях е шатрата на Молдова, на която може да се видят ръчно изработени гердани, пръстени и фигурки за украса.

Вниманието на посетителите  привлича и една от шатрите, в която младежи помагат и обучават в керамика деца от Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Събраните средствата от продадените предмети, които ще изработят, ще бъдат дарени на дома.

Откриването на Балканския панаир на занаятите в  Пловдив ще бъде предхождано от шествие, в което ще участват самите занаятчии. Майсторите ще потеглят от Централна поща в 16:30 часа и ще стигнат до Римския стадион, където в 17 часа ще бъде даден официален старт на събитието, което ще продължи до 18 май. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14